Az Egyesült Államok aggodalmát fejezi ki a magyarországi szuverenitásvédelmi törvény miatt

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma ismételten kifejezte mély aggodalmát a magyarországi szuverenitásvédelmi törvény végrehajtása kapcsán, amelyet a civil társadalom és a független médiaszervezetek elleni támadásként értékelnek.

Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője bírálta a törvényt, amelyet a demokratikus kormányzással és a jogállamisággal ellentétesnek tartanak. Az Egyesült Államok korábban már többször is hangot adott aggodalmának a „nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvény” decemberi elfogadása óta, amelyet Washington szerint drákói eszközökkel ruház fel a magyar államot, és alkalmasnak látják a másként gondolkodók elnyomására.

Miller aggályait fejezte ki a jogszabállyal kapcsolatban, amely ügyében az Európai Bizottság is kötelezettségszegési eljárást indított, ami pénzbírságot is eredményezhet Magyarország számára. A nyilatkozatot azután adták ki, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal bejelentette, vizsgálatot indít a Transparency International és az Átlátszó ellen, egy globális korrupcióellenes szervezet és egy oknyomozó portál ellen, amelyeket a hivatal szerint külföldről finanszírozott szervezetként a „választói akarat befolyásolására irányuló” tevékenységet folytatnak.

Az Egyesült Államok szerint a magyar kormány a törvényt a civil társadalom és a független médiaszervezetek ellen használja fel, és ezeket az intézkedéseket "drákói" intézkedéseknek nevezte. Miller szerint a magyar kormánynak a független szervezetek zaklatására, megfélemlítésére és megbüntetésére irányuló kísérletei ellentétesek a demokratikus kormányzás és a jogállamiság elveivel. Kiemelte, hogy a törvény nem szab határt a szervezet azon képességének, hogy célba vegye az állampolgárok emberi és alapvető szabadságjogait, potenciálisan veszélyeztetve minden olyan országot, vállalkozást vagy magánszemélyt, amely kapcsolatba lép ezekkel a szervezetekkel.

Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma megerősítette elkötelezettségét, hogy kiáll a civil társadalmi szervezetek és a média szabadságának védelme mellett, és figyelemmel kíséri a szuverenitásvédelmi törvény alkalmazását és a Szuverenitásvédelmi Hivatal intézkedéseinek következményeit. Washington korábban más országok hasonló lépéseivel szemben is felszólalt, például a grúziai parlament által elfogadott külföldi ügynökökről szóló törvényt bírálta, és szankciókat helyezett kilátásba az ország több politikusával szemben.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal a Transparency International Magyarország (TI) és az Átlátszó ellen indított vizsgálat során több kérdést is feltett a szervezeteknek, amelyekre harminc nap áll rendelkezésükre a válaszadásra. A TI 62, az Átlátszó 11 kérdést kapott, amelyek többsége olyan információkra kérdez rá, amelyek amúgy elérhetők a szervezetek honlapjain. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma szerint a magyar kormány ezen kísérletei ellentétesek a demokratikus kormányzás jogállamiságban gyökerező elveivel.