Pokolgépeket találtak a moszuli mecset falában

Az UNESCO bejelentése szerint öt, még az Iszlám Állam által elrejtett pokolgépet fedeztek fel a moszuli an-Núri mecset egyik falában, amely az iraki nemzeti örökség gyöngyszemének számít.

A XII. században épült mecset és híres ferdén álló minaretje, amelyet a helyiek Púposnak (al-Hadzsba) becéznek, 2017-ben került az Iszlám Állam és az iraki hadsereg közötti harcok kereszttüzébe. Az UNESCO szerint a robbanószerkezetek alkalmasak lettek volna a teljes épületegyüttes lerombolására, de a helyzetet teljes egészében ellenőrzés alatt tartják, a környék lakosai nincsenek veszélyben, a bombákat a tervek szerint a következő napokban hatástalanítják.

Az öt fel nem robbant szerkezetet kedden találták meg az imaterem déli falán belül, egyet közülük már sikerült hatástalanítani, a többi négy egymással össze van kapcsolva, ezért később hatástalanítják őket.

Tahszín al-Kafadzji tábornok, az egyesített iraki biztonsági erők műveleti főnöke megerősítette, hogy több pokolgépet találtak a mecsetben. A hatástalanításukhoz a ninivei tűzszerészek a bagdadi védelmi minisztérium segítségét kérték. A bombák hatástalanításáig szünetelnek a helyreállítási munkálatok.

Moszul, az egykori bibliai Ninive városa, az ókorban az Asszír Birodalom fővárosa volt, ma Irak északi részén található. Az an-Núri nagymecsetet az Iszlám Állam terrorszervezet dzsihádista harcosai rongálták meg, mielőtt az iraki erők visszafoglalták a várost. Jelenleg az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete segítségével folyik a helyreállítása.

A mecset a nevét Núr ad-Dín ibn Zangi zangida fejedelemről kapta, aki egy ideig Moszulban is uralkodott és 1172-ben rendelte el a megépítését. Az évszázadok során többször lerombolt mecsetet 1945-ben építették újra. Egyetlen eredeti része a minaret romja, amely 850 éve őrzi eredeti szerkezetét.