Mexikói drogkartell összecsapások szedi áldozataikat

Mexikó déli részén, a Chiapas államban két drogkartell közötti összecsapás következtében legalább 19 ember vesztette életét, köztük négy guatemalai állampolgár is. A tragikus események La Concordia városában történtek, a guatemalai határ közelében.

A biztonsági minisztérium hétfői közlése szerint a Sinaloa-kartell és egy, a Chiapas- és Guatemala-kartellként azonosított rivális csoport ütközött össze. A hatóságok szerint a két bűnözői csoport a határvidék feletti ellenőrzésért vívott harcot.

A mexikói drogkartellekkel kapcsolatos erőszakos cselekmények következtében 2006 óta, amikor Felipe Calderon elnök katonai erőket vetett be a kábítószer-kereskedelem ellen, mintegy 450 ezer ember vesztette életét, és több mint százezer ember tűnt el.

A folyamatos erőszak miatt júniusban több mint négyezer embert kényszerültek áthelyezni, akik a La Concordiától mintegy száz kilométerre északra fekvő Tula városból menekültek el a szervezett bűnözéssel összefüggő többnapos összecsapások elől.

Májusban hasonlóan véres események zajlottak le, amikor tizenegy ember vesztette életét egy lövöldözésben, amely a Chiapas államban található Chicomuselo városánál történt. Ebben az esetben is a kábítószer- és emberkereskedelem tranzitútvonalán elhelyezkedő területen csaptak össze rivális kábítószerbandák, és több civil áldozat is volt.

A Chiapas állam a Sinaloa és a Jalisco kartellek közötti állandó harc színtere, ahol a bűnbandák erőszakkal próbálják beszervezni a helyi lakosokat és felügyelni az ember-, kábítószer- és fegyvercsempészet útvonalait. Emiatt több ezer ember kényszerült már elhagyni otthonát.