Új, patrióta pártszövetség alakult a Fidesz részvételével

Orbán Viktor szerint ez az a nap, amikor megváltozik az európai politika.

Az európai politika új korszakába lépünk be ma – jelentette be Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke Bécsben, egy közös sajtótájékoztatón, melyen részt vett Andrej Babis volt cseh miniszterelnök, az ANO párt elnöke és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, magyar kormányfő is.

Kickl elmondása szerint pártja a három héttel ezelőtti európai parlamenti választáson megerősödve került ki győztesként, és ezt a súlyt szeretnék európai szinten is érvényesíteni. A "hazafias erőkből" álló, országaikban vezető szerepet betöltő pártokból formálódó új pártszövetséget jelentett be, amely a feltételezésekhez képest nagyobb létszámmal tud megalakulni.

A politikus dicsérte Orbán Viktort, mint az egyetlen európai vezetőt, aki határozottan lép fel a migráció és a túlzott központosítás ellen, kiállva a családért és más konzervatív értékekért, valamint békés megoldást szorgalmaz az orosz-ukrán háborúban. Kickl köszöntötte Babist mint a "következő cseh miniszterelnököt", aki pártjával a "józanság útját" követi, és ellenáll az illegális migrációnak. Az ANO nemrégiben lépett ki a liberális frakcióból, miután az európai "centrista fanatisták" kivetették magukból.

Kickl hangsúlyozta, hogy Ausztria, Csehország és Magyarország együtt jelenthetik be az új pártszövetséget, amely nem Európa szétverésére törekszik, hanem a pluralizmusra és Európa nemzeteinek erősítésére. "Európát nem akarom von der Leyenekre, Macronokra bízni" – fogalmazott, hozzátéve, hogy a Brexit után öt forgatókönyv készült Európa jövőjére, amiből három elfogadható lenne, de nincs szükség olyan Európai Unióra, amely mindenbe beleavatkozik. Kickl szerint sokkal inkább olyan Európára van szükség, amely erősíti a nemzeteit.

Orbán Viktor a bevezető után kifejtette, hogy a történetírók majd eldöntik, mennyire volt fontos ez a nap, de szerinte ez az a nap, amikor megváltozik az európai politika. Úgy véli, hogy a berlini fal leomlása óta tartó korszak most zárult le az európai parlamenti választással, és az új frakció létrejöttével meg fog változni az európai politika. "Egy olyan politikai formációt hozunk létre, ami hasítani fog, és nagyon gyorsan az európai jobboldal legnagyobb frakciója lesz. Napokon belül be fog következni, aztán a határ a csillagos ég" – mondta Orbán, hangsúlyozva, hogy az európai politikát meg kell változtatni, mivel a szavazók is ezt mondták ki a június 9-ei választáson.

A magyar miniszterelnök szerint az európai helyzet világos, az európai politikát meg kell változtatni, ezt támasztja alá véleménye szerint, hogy 27 országból 20-ban olyan pártok nyertek, amelyek a változást ígérték meg. "Azért jött létre a frakció, hogy a változást a brüsszeli elit akarata ellenére megcsináljuk" - folytatta. Orbán úgy látja, hogy az európai gazdaságban válsághelyzet van, és ehhez a háború mellett a brüsszeli elit rossz döntései is hozzájárultak.

A bécsi találkozón a résztvevők egy közös patrióta kiáltványt is elfogadtak, amely kijelenti, hogy Európa nemzetei történelmi fordulóponthoz érkeztek, és az Európai Unió az európaiak ellen fordult. A kiáltvány szerint a politikai törésvonal már nem a konzervatívok és liberálisok, vagy a jobboldal és a baloldal között húzódik, hanem a centristák és a patrióták, illetve szuverenisták között. A dokumentum hangsúlyozza, hogy egy olyan Európában hisznek, ami erős, büszke és független nemzetekből áll, és elutasítja a nemzeti szuverenitásnak az európai intézmények felé való minden további feladását. A kiáltvány szerint az európai polgárok számára ismeretlen és tőlük távol álló intézmények, erős globalista erőkkel, senki által meg nem választott bürokratákkal, lobbi- és érdekcsoportokkal együtt terveznek a nemzetek helyébe lépni, és ezáltal egy európai központi államot létrehozni.

A rövid határidőt azzal magyarázták, hogy Magyarország hétfőn veszi át az EU soros elnökségét, és közeledik az új Európai Parlament alakulóülése is. Az új pártszövetség hamarosan kibocsát egy patrióta manifesztumot, ami összefoglalja azokat az eszméket és célokat, amik köré a munkájukat szervezik. Ahhoz, hogy az Európai Parlamentben valóban új politikai frakció tudjon létrejönni, a három pártnak hét tagállamból legalább 23 képviselőt kell összehoznia a napokban, és július 4-ig be is kell jelentenie a frakcióalakítási tervet az EP felé.

Magyar Péter, a Tisztelet és Szabadság Párt vezetője szerint Orbánék pártszövetsége olyan, „mint amikor egyik klubba sem hívnak meg, ezért sértődötten alapítasz egy sajátot és rögtön azt bizonygatod, hogy a tiéd az igazi, tiéd a legnagyobb, tiéd az egyetlen”. Magyar Péter kritikája szerint a Fidesz felvételét minden európai frakció elutasította, és Orbán Viktor a bejelentés során úgy fogalmazott, hogy rajta kívül minden európai politikus Európa ellen dolgozik, ezért hoztak létre egy új pártszövetséget. A Tisza Párt alelnöke kérdéseket vetett fel az illegális migráció megfékezésével kapcsolatban, és Orbán Viktor korábbi döntéseire utalva kételkedett a pártszövetség valódi céljaiban. Utóirat gyanánt Magyar még odabiggyesztette: „Reméljük senkinek nem esett bántódása az alapító dokumentum aláírásakor a szörnyen veszélyes Bécsben.”.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője szerint ambiciózus céljai vannak a Fidesznek és a KDNP-nek a mostani szövetség létrehozásával, és úgy véli, hogy a korábbi lengyel kormánypárt, valamint a volt szlovén és a jelenlegi szlovák kormánypárt is csatlakozhat a frakcióhoz. Nagy Attila Tibor politikai elemző szerint azonban a Fidesz számára ez az utolsó esély, hogy elkerülje a legrosszabbat, vagyis azt, hogy egyetlen európai pártcsalád frakciójához sem tud csatlakozni.