Strandinfláció Magyarországon

A strandbelépők ára jelentősen megemelkedett Magyarországon, ahol egy család akár több mint 70 ezer forintot is fizethet, ha 5-6 napot szeretnének fürdőzéssel tölteni a nyaralásuk során.

A Népszava keddi számában megjelent cikk szerint a strandbelépők árai az előző évi 18-20 százalékos emelkedés után idén további 8-10 százalékkal nőttek. Budapesten a Gellért és Széchenyi fürdőkben egy felnőtt napijegy ára 10 500 és 16 200 forint között mozog, míg vidéken is akadnak helyek, ahol 9 ezer forintba kerül a belépés.

Az áremelkedés mértéke helyenként az átlagot is meghaladja, például Szentesen 38 százalékos drágulást tapasztalhatnak az idén. A fürdők többsége önkormányzati tulajdonban van, és a jegyárak meghatározása nemcsak pénzügyi, hanem politikai és társadalmi kérdéseket is felvet. Albel Andor, a Dél-Alföld Termálklaszter elnöke szerint az idei mérsékelt áremelkedés a kormány szándékát tükrözheti, és valószínűleg a vidéki fürdők többsége veszteségesen működik.

Az önkormányzatok a hiányokat pályázati forrásokból és különböző támogatásokból próbálják pótolni, ami azonban átláthatatlanná teszi a fürdők pénzügyi helyzetét. Albel hozzátette, hogy gyakran az a cél, hogy ne derüljön ki a deficites működés, különösen, ha a strand jelenti a település fő turisztikai vonzerőjét.

Egy négyfős család esetében, még kedvezményekkel is, a strandolás napi költsége 12-13 ezer forintra rúghat, ami egy hét nyaralás során, ha 5-6 napot töltünk a vízparton, a költségek több mint 70 ezer forintra emelkedhetnek. Ez az összeg még nem tartalmazza a szállás, étkezés és egyéb kiadásokat.

A vidéki fürdők között Egerszalók napi beugrója 9 ezer forintba kerül, Sárváron egy felnőtt belépő ára 7800 forint, Zalakaroson pedig ennél valamivel olcsóbb: 6900 forint. Miskolctapolcán a Barlangfürdőbe való belépésért 6850 forintot kell fizetni.

"A kedvezmények rendszere rendkívül összetett és helyenként áttekinthetetlen lehet" - mondta Albel Andor. A felnőttek mellett diák/gyerek és nyugdíjas jegyek is válthatók; csoportos belépők általában legalább tizenöt főtől vehetők igénybe; családi belépők különböző kombinációkban érhetők el; léteznek továbbá úszójegyek és délutáni vagy éjszakai belépők is.

Bérleteket azoknak kínálnak, akik hosszabb időt töltenek egy-egy fürdőhelyen; ezek lehetnek öt vagy tíz alkalomra szólók is. Az alapjegyek általában nem tartalmazzák az élményfürdők és szaunák használatát; ezekért külön kell fizetni vagy komplex jegyet vásárolni minden szolgáltatásra érvényesen.

Sok helyen lakcímkártyával igazoltan árkedvezményt biztosítanak helyi lakosoknak; ez gyakran előzetes regisztrációhoz kötött.