OTP: Magasabb kamatok a lakáshiteleknél

Két jelentős magyar bank is módosította hitelkamatát, az MBH Bank a személyi kölcsön kamatait csökkentette, míg az OTP Bank a lakáshitelek kamatait emelte a kamatplafon fölé.

Az MBH Bank egy százalékponttal csökkentette a személyi kölcsön kamatait, így jelenleg 11,7 és 12,9 százalék közötti THM-t kínál ügyfeleinek, amivel még jobban összesűrűsödik a személyi kölcsönök banki ajánlatainak élmezőnye. A szektorban a legkedvezőbb THM-ek 11,7 és 12 százalék közöttiek. Az MBH Bank nem hajtott végre változtatást lakáshitelei feltételein.

Ezzel szemben az OTP Banknál július 1-től a lakásvásárlásra, -építésre és -korszerűsítésre felvehető kölcsönök kamatai 0,47 és 1,02 százalék közötti emelkedést mutatnak, az ügyfelek jövedelmi helyzetétől függően. A legnagyobb mértékben azokat sújtja a kamatemelés, akik havi nettó 700 ezer forint alatti jövedelmet tudnak felmutatni.

A Bank360.hu felhívja a figyelmet arra, hogy a lakáshitelek kamatplafonját, mely jelenleg 7,3 százalékos THM, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kérésére a bankoknak június 30-ig kellene fenntartaniuk. Az OTP Bank már július 1-től emeli a kamatokat, ami felveti a kérdést, hogy a többi bank meddig fogja még tartani a kért kamatszintet. A lakáshitelekben azonban a bankok többsége egyelőre tartja a 7,3 százalékos THM-plafont, és a legalacsonyabb törlesztőrészleteket kínáló lakáshitelek élbolyában az ügyfelek továbbra is találnak 7 százalék alatti THM-es ajánlatokat.

A bankok többsége egyelőre annak ellenére nem nyúlt a lakáskölcsönök árához, hogy a hosszabb kamatperiódusú hitelek kamatát befolyásoló referenciakamatok továbbra is 6 százalék felett vannak, és az utóbbi néhány hónapban érdemben nem csökkentek.