Agresszív varjak okoznak problémákat Dél-Koreában

Dél-koreai városokban agresszív varjak támadják az embereket és okoznak áramkimaradásokat, több mint 100 villamoshálózati meghibásodást idézve elő az elmúlt három év során. A Daily Star beszámolója szerint a dzsungelvarjak (Corvus macrorhynchos) felelősek ezekért a támadásokért, amelyek során gyakran a lakosok fejét is célba veszik.

A dzsungelvarjak, amelyek Ázsiában őshonosak és méretükben meghaladják a magyarországi vetési varjakat, legutóbb két hete okoztak áramkimaradást Puszan város egyik kerületében, ami következtében körülbelül 500 háztartás és egy iskola maradt áram nélkül két órára.

A madarak okozta problémák miatt a dél-koreai vezetés kártevőnek minősítette őket, hogy így kerüljék meg a befogásukat tiltó szabályokat. Azonban a varjak befogására kevés ember vállalkozik, részben azért, mert a kormány nem ösztönzi ezt a tevékenységet pénzbeli jutalommal.

A szakértők szerint a dzsungelvarjak populációjának csökkentése érdekében a szarkák elterjesztése lehetne egy hatékony megoldás, mivel ezek a madarak természetes riválisai a varjaknak.