Kovács Gergely: Nem mi lettünk Magyar Péter, hanem Magyar Péter lett Magyar Péter

"Szar, közepes, szuper" – így értékelte a Magyar Kétfarkú Kutya Párt választási eredményeit Kovács Gergely, a párt társelnöke, aki június 9-én Hegyvidék polgármesterének választottak.

Kovács a 444-nek adott interjújában elmondta, hogy az Európai Parlamenti választás nem sikerült jól, mivel nem vették figyelembe, hogy az embereket nem érdeklik az EP-programok. Hozzátette, hogy a pártból kellett volna a brandet építeni, és említette, hogy volt egy "Magyar Péterük", aki több százalékot kapott Újpesten, mint a többi jelölt, ami jól mutatja a választások lényegét Magyarországon. Országosan a jelöltjeik 70-80 százaléka bejutott, összességében több mint ötven kutyapártos képviselő ül majd bent önkormányzatokban, ketten megyei közgyűlésbe is bejutottak. A fővárosban kimagasló eredmény született, elsősorban Ferencvárosban és Hegyvidéken. Kovács szerint a kegyelmi ügyet ők kezelték a legrosszabbul az első hetekben, mivel meg sem szólaltak, de a Momentum például jól kezelte az ügyet, mondogatva, hogy mondjanak le a Novák Katalin tanácsadói, akik aztán le is mondtak. Ennek ellenére a Momentum vesztett 3 százalékot, míg ők növekedtek, ami Kovács szerint a klasszik baloldal hanyatlását jelzi. Kovács úgy véli, nem sikerült az MKKP-ba csatornázni az elégedetlenséget, és "Nem mi lettünk Magyar Péter, hanem Magyar Péter lett Magyar Péter."

Az EP-választáson a részvételiséggel és az oktatás ügyének képviseletével akarták megszólítani az embereket, és először írtak programot. Kovács szerint a felszínes médiafogyasztási szokások a szélsőjobbnak és a karizmatikus politikusoknak kedveznek, mint Trump vagy Magyar Péter. A XII. kerületi előválasztást nem támogatta a tagság, és Kovács Döme Zsuzsannával együtt lemondtak, de a helyzetet "szarul kezelték". A belső konfliktusokat követően a viták elültek a párton belül. Kovács jobb véleménnyel van Vitézy Dávidról, mint Karácsony Gergelyről, és elhitte Vitézynek, hogy nem egyeztetett a Fidesszel Szentkirályi Alexandra visszalépése kapcsán. Kovács szerint ha Vitézy nyert volna, akkor simán lehetett volna egy Vitézy-Tisza-Kutyapárt többség a Fővárosi Közgyűlésben. Azt is megjegyezte, hogy ha a közgyűlés feloszlik, akkor 30 Magyar Pétert indítva letarolhatják a fővárost is.

A választási eredményeket Kovács "szar, közepes és szuper" szavakkal jellemezte, és bár gondolt arra, hogy lemondjon a rossz eredmény miatt, összességében elégedett, mivel nem lett rossz az eredmény. A XII. kerületben kiemelkedő eredményt ért el a Kutyapárt, és a fővárosi közgyűlésben is szereztek három helyet. Kovács szerint a XII. kerületben "megállt az idő", és a központi Fidesz üzenetei nem szólították meg a helyi lakosokat. A Kutyapárt győzelme a Fidesz semmitevésének és az ellenzék hiányának is köszönhető. Kovács szerint a következő közbeszerzéseket úgy fogják megírni, hogy ne csak a korábbi nyertesek indulhassanak. A képviselő testületben kényelmes többségük lesz, és Kovács szerint a polgármester egy ilyen testülettel többet tud csinálni, mint egy országgyűlési képviselő. Polgármesterként nem tervezi tömegesen elbocsátani a XII. kerületi önkormányzat munkatársait, de van négy ember, akinek nem számít a munkájára, például a jegyző, akiket amúgy is le szoktak cserélni ilyen esetekben. "Emellett a parkolási cég vezetése, az építési iroda vezetése, a városüzemeltetési iroda vezetése megy, leginkább azért, mert tudom, hogy a fél kerület lefizette már őket" – mondta Kovács. Bár nem kerületi hatáskör, a Kutyapárt elnöke továbbra is támogatja a marihuána legalizálását, és érdemes lenne a holland követséggel egyeztetni, hiszen a Hegyvidéken van a nagyköveti rezidencia, ahol kijelölhetnének egy részt a marihuána fogyasztására.