A The Line vonalváros tervei visszafogottabbak

A szaúdi Neom projekt, amely a Vision 2030 gazdasági diverzifikációs program központi eleme, mérsékelte a The Line vonalvárosra vonatkozó terveit. A korábban 170 kilométer hosszúságban megálmodott városból 2030-ig csak egy 2,4 kilométeres szakasz épülhet meg.

A Neom projekt a szaúdi gazdaság olajfüggőségének csökkentésére irányul, és a The Line vonalváros két, egymás mellett futó, 500 méter magas felhőkarcoló falból állna, melyek szélessége mindössze 200 méter lenne. A kormány azonban felülvizsgálja a projektet, és egy névtelenséget kérő tanácsadó szerint több tényező alapján döntenek majd a projektek sorsáról, amelyek közül néhányat elnapolhatnak vagy méretüket csökkenthetik.

A Neomot a szaúdi Állami Befektetési Alapon (PIF) keresztül finanszírozzák, és bár a hivatalos költségvetés 500 milliárd dollár, elemzők szerint a teljes projekt akár több mint 2 billió dollárba kerülhet. A projektek elhalasztásának fő oka az, hogy az olajárak jelenlegi szintje nem teszi lehetővé ezen kiadások finanszírozását.

Mohammed Al-Jadaan, Szaúd-Arábia pénzügyminisztere áprilisban a rijádi Világgazdasági Fórumon bejelentette, hogy a kormány kész módosítani a Vision 2030 tervet, ha szükséges a gazdaság átalakítása érdekében.