Rendkívüli ülés és kibertámadások a magyar politikában

Kedd este az Országgyűlés házbizottsága úgy döntött, hogy péntek este nyolckor rendkívüli ülést hív össze, ahol az ellenzék által előterjesztett két napirendi pont kerül megvitatásra.

Az ellenzéki képviselők kedd délután gyűjtötték össze a szükséges aláírásokat az ülés összehívásához. Az egyik napirendi pont Dobrev Klára feljelentése Sulyok Tamás köztársasági elnök ellen, aki állítólag külföldi kézre játszott át magyar földeket. A másik napirendi pont pedig az orosz kibertámadásra vonatkozik, amely a külügyminisztérium rendszerét érte, és amelyre a magyar kormány nem reagált megfelelően. Az ülés kezdetén Lezsák Sándor alelnök eltávolíttatta a kormány tagjainak üres helyére kirakott orosz zászlókat. A Fidesz korábban jelezte, hogy nem vesz részt az ülésen, így az nem volt határozatképes, de napirend előtti felszólalásokra így is sor került.

Ungár Péter elsőként szólalt volna fel, de technikai problémák miatt később kezdte meg beszédét, amelyben kijelentette, hogy elhárította az informatikai támadást. Ungár a köztelevízió csütörtöki vitájáról és a Partizánon rendezett főpolgármester-jelölti vitáról beszélt, hangsúlyozva, hogy Budapest vezetőjének értenie kell a város ügyeihez. Ungár szerint Karácsony Gergely nem alkalmas a város vezetésére, mivel ez számára tehernek tűnik, és Vitézy Dávidot tartja a megfelelőbb jelöltnek.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezetője, Kövér László döntését kritizálta, amiért péntek estére hívta össze az ülést, mikor a lakosság inkább a főpolgármesteri vitát nézné. Tordai szerint a valódi botrány nem maga a kibertámadás, hanem a magyar kormány tétlensége a támadás után. Tordai említette, hogy Szijjártó Péter nagyköveteket kéret be egy magyar fociedző kirúgása miatt, de nem lép fel, sőt, átveszi a barátság érdemrendet az oroszoktól, miután azok behatoltak a külügyminisztérium rendszerébe.

Dócs Dávid, a Mi Hazánk képviselője, az Európai Unióval kapcsolatos csalódottságukról beszélt, hangsúlyozva, hogy pártja nem támogatta Ukrajna uniós tagságát, miközben a kormány megszavazta Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, valamint Ursula von der Leyen támogatását is. Dócs szerint ezek után felesleges a kormánytól számon kérni a történteket, és kritizálta mindkét politikai tömböt az ország vezetésére való alkalmatlanság miatt.

Az MSZP-s Komjáthi Imre csak röviden foglalkozott Szijjártó Péterrel, amikor arról beszélt, a kormány nagyvállalati partnereinek helyében feltenné azt a kérdést a miniszternek, hogy milyen adatokat szereztek meg velük kapcsolatban a szervereket ért támadáskor. Komjáthi szerint Magyarország a szomorú lelkek országa lett, és ígéretet tett arra, hogy változtatni fognak, mert nem akarják, hogy a szomorú lelkek országa legyen.

Tompos Márton, a Momentum képviselője, az orosz hekkertámadásról beszélt, kifogásolva, hogy nem kérették be a hekkertámadás után az orosz nagykövetet. Tompos szerint Szijjártó Péter nem a hazáját szolgálja, és „börtönben a helye”.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, Sulyok Tamás köztársasági elnököt köztörvényes bűnözőnek nevezte, és kijelentette, hogy minden kapcsolatot meg kell szakítani az elnökkel, át kell nézni Sulyok Tamáson, mintha elnökként nem létezne.

Az ülés végül alig negyven perc után berekesztették, miután felolvasták a Fidesz frakcióvezetőjének, Kocsis Máténak az előre elküldött levelét, amiben arról tájékoztatta Kövér László házelnököt, hogy nem fognak elmenni a rendkívüli ülésre.