A magyar kormány titkos támogatása Csádnak

Még a hivatalos bejelentés előtt a magyar kormány 817 millió forintot utalt a csádi jelenlétre, amely a békefenntartás és a migráció csökkentése érdekében történik. A parlament tavaly novemberben hagyta jóvá a döntést, hogy 200 magyar katona induljon Csádba, a Száhel-övezet stabilitásának megőrzése és a terrorizmus elleni harc céljából. A katonák nem csak Csádban, hanem a környező országokban is bevetésre kerülhetnek, ahol egyes helyeken polgárháború is folyik. A misszió eredetileg 2024 tavaszán kezdődött volna, de erről további információk egyelőre nem állnak rendelkezésre.

A Hungary Helps Ügynökség Nonprofit Zrt. éves beszámolója szerint a külügyminisztérium által biztosított 817 millió forintot a csádi humanitárius, képzési és fejlesztési központ létrehozására fordítják, a program 2023. szeptember 15. és 2024. december 31. között valósul meg.

A kormányhatározatból kiderült, hogy a csádi elnök 2023. szeptember 23-án hívta meg a magyar katonákat, ami váratlan lépés volt. Október 11-én jelentette be a Hungary Helps, hogy humanitárius fejlesztési központot nyitnak Csádban, majd október 18-án Szalay-Bobrovniczky Kristóf bejelentette a katonai missziót, és november 6-án fogadta el a parlament a törvényjavaslatot. Egy májusi dokumentum szerint a kormány már korábban is rendelkezett kiforrott tervekkel Csáddal kapcsolatban.

A Hungary Helps Ügynökség üzleti terve szerint az 817 millió forintból 716,5 milliót az idei évben használnak fel, ebből 143 millió a dolgozók bérére és juttatásaira, 79,7 millió gépjárművekre és üzemanyagra megy, a humanitárius programokra pedig 311,1 millió forintot szánnak, ami a teljes keret 38 százaléka. A külügyminisztériumtól kapott összegből 79,7 millió három speciális gépjármű megvételére és az üzemanyagköltségekre, valamint 311 millió humanitárius programok megvalósítására kerül felhasználásra.

A csádi jelenlétre szánt összeg nyolcszorosa annak, amit Ukrajnában a magyar jelenlétre fordítanak. A honvédelmi miniszter kabinetjének tagjaként a csádi katonai misszió előkészítésében részt vett Orbán Viktor fia, Orbán Gáspár is. Hogy mi lehet a célja a magyar kormánynak a csádi misszióval, arról szakértők is csak találgatnak. A VSquare oknyomozó portál információi szerint a magyar kormány katonai hírszerző központot akar létrehozni Csádban.

A 444 által átnézett Hungary Helps éves jelentésből kiderül, hogy minden bizonnyal már ennél sokkal korábban döntött a kormány arról, hogy 817 millió forintot ad a csádi jelenlétre. A beszámoló szerint a külügytől kapott 817 millió forintot 2023. szeptember 15-től lehetett felhasználni, vagyis hetekkel korábban, mint hogy a kommunikációban szóba került volna bármiféle terv Csáddal kapcsolatban. Egy magyar delegáció, benne Orbán Gáspárral már többször is járt az afrikai országban – 2023 júniusa és 2024 januárja között legalább hatszor –, de az, hogy a miniszterelnök fia is ott volt nagy titokban, csak idén januárban derült ki.