Orosz hekkertámadás a külügyminisztérium ellen és a NATO-főtitkári pozíció kérdése

A Szabad Európa értesülései szerint a magyar kormány diszkréten tájékoztatta a NATO-t és az EU-t a 2022-es, külügyminisztérium elleni orosz hekkertámadásról, valamint a kárelhárítási intézkedésekről, bár azok mértékéről kevés információ áll rendelkezésre.

A tájékoztatás ellenére korábban a Külgazdasági és Külügyminisztérium kampányhazugságnak minősítette a Direkt36 által 2022-ben feltárt hekkertámadást, amelyet később a 444.hu is megerősített, így a támadás tényét már nem lehetett tagadni. Ez felveti a kérdést, hogy a kormány a nyilvánosság előtt elhallgatott információkat vajon hogyan kommunikált a szövetségesek felé.

Frész Ferenc, a Nemzeti Biztonsági Szolgálat korábbi kibervédelmi vezetője szerint az orosz hírszerzők Magyarországot elsősorban ugródeszkaként használják, mivel az ország uniós és NATO-tagsága révén hozzáfér bizonyos információkhoz, és a külügyminisztérium rendszerei kapcsolódnak más tagállamok rendszereihez, ami további támadások kiindulópontjává teheti őket.

A Szabad Európa forrásai szerint a magyar kormány a támadást követően megfelelően és időben tájékoztatta a szövetségeseket, bár a támadás pontos mélységéről és erősségéről nincsenek részletes adatok. Az együttműködés és információcsere a többi tagállammal, legyen szó EU-ról vagy NATO-ról, minden ilyen esetben kulcsfontosságú.

Az orosz és kínai hekkertámadások gyakorisága miatt az ilyen jellegű információcsere a működési rutin részét képezi, és senkit sem szabadna meglepniük – tette hozzá a lap egyik forrása.

A NATO-főtitkári pozíció kapcsán a Financial Times értesülései szerint egyezség születhetett Orbán Viktor és a leköszönhő holland kormányfő, Mark Rutte között utóbbi NATO-főtitkári ambícióival kapcsolatban. Rutte megcélozta a katonai szövetség legmagasabb pozícióját, amit a magyar kormány eddig kategorikusan nem támogatott. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter például úgy nyilatkozott róla még májusban, hogy „természetesen nem tudjuk támogatni olyan embert a NATO főtitkári posztjára, aki korábban térdre akarta kényszeríteni Magyarországot” – utalva ezzel arra, hogy Rutte korábban tett olyan kijelentést, hogy Magyarországnak már nincs helye az EU-ban.

A Reuters értesülései szerint azonban Magyarország már nemcsak, hogy nem ellenzi Rutte NATO-főtitkári kinevezését, de már bocsánatkérésre sem tart igényt a holland politikus korábbi kijelentései miatt. A FT információi szerint Rutte ígéretet tett arra, hogy megválasztása esetén kihagyja majd Magyarországot az Ukrajnát támogató NATO-tevékenységekből. Az ATV rákérdezett a miniszterelnök sajtófőnökénél arra, hogy hitelesek-e ezek az információk, de Havasi Bertalan csak annyit közölt, hogy a tárgyalások folyamatban vannak.

Orbán Viktor az uniós csúcstalálkozó szünetében a nemzetközi sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy senkitől nincs szüksége bocsánatkérésre, és nem is vár ilyet, mivel „nem ilyen csávó vagyok”. A Politico riportere által felvett miniinterjúban a magyar miniszterelnök arra is utalt, hogy a NATO-főtitkári pozíció kapcsán attól függ a támogatásuk, hogy Rutte-tól megkapja-e azokat a garanciákat, mint Jens Stoltenbergtől Budapesten. „Ha kész támogatni, akkor tudunk együttműködni” – mondta Orbán.

A Financial Times (FT) további információi szerint Mark Rutte holland miniszterelnök ígéretet tett Orbán Viktornak, hogy ha kinevezik a katonai szövetség főtitkárává, akkor hivatali ideje alatt Magyarországnak joga lesz visszautasítani az Ukrajnát támogató, a szövetség tagállamainak területén kívül végrehajtott NATO-tevékenységeket. Mark Rutte és Orbán Viktor még hétfő este találkoztak Brüsszelben, ahol – a sajtóban megjelent információk szerint – abban egyezhettek meg, hogy cserébe Magyarország támogatja Rutte kinevezését a NATO élére.

Ez az egyezség megerősíti Jens Stoltenberg pár nappal ezelőtt tett kijelentését, miszerint elfogadja, hogy Magyarország nem kíván részt venni a NATO ukrajnai erőfeszítéseiben. A holland NOS.nl hírportál szerint a miniszterelnök egyik külügyi szóvivőjének elmondása szerint jó hangulatú beszélgetés zajlott le a felek közt. „Jó és nyílt beszélgetés volt, és a két fél megállapodott abban, hogy a jövőre összpontosítanak” – fogalmazott a holland portál szerint a szóvivő (akit nem neveztek meg).

Az AFP hírügynökség szerint Rutte azt is szóba hozta, hogy bocsánatot kellett-e végül kérnie Orbántól a korábbi kijelentései miatt (amit a kormány feltételként szabott előzőleg a támogatásáért cserébe). A holland kormányfő azt mondta, hogy Orbán Viktor a találkozón „nem várt bocsánatkérést, és azt mondtam, hogy nyilvánvalóan tudomásul vettem, mi történt Magyarországon a társadalmi reakciókat vonatkozásában azzal kapcsolatban, amit néhány évvel ezelőtt mondtam". Hozzátette: „Ennyiben hagytuk a dolgot, tudomásul vettük [ami történt], és is a jövővel foglalkoztunk.”

A NATO-főtitkári pozícióra történő jelölések kapcsán új fejlemény, hogy Szlovákia is támogatja Mark Rutte holland kormányfő NATO-főtitkárrá választását. Peter Pellegrini államfő bejelentette, hogy Szlovákia Mark Rutte holland kormányfő megválasztását támogatja, és a támogatás fejében Szlovákiának az a kérése, hogy Rutte a NATO vezetőjeként gondoskodjon a szlovák légtér védelmének biztosításáról. Mark Rutte jelölését a török elnök is támogatja, és Orbán Viktor is úgy fogalmazott, hogy Rutte támogatása attól függ, hogy tőle is megkapja-e azokat a garanciákat, mint Jens Stoltenbergtől Budapesten.

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy Magyarország kész támogatni Mark Rutte távozó holland miniszterelnök jelölését a NATO főtitkári posztjára, tekintettel arra a fogadalomra, amely szerint magyar állomány nem vesz részt a NATO ukrajnai tevékenységében és ezek támogatására sem fordítanak magyar forrásokat. A kormányfő üzenetében felidézte, hogy a múlt heti európai parlamenti választásokat követően, ahol a magyarok többsége a béke mellett szavazott, fontos megállapodásra jutottak Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral. „Megállapodtunk abban, hogy magyar állomány nem vesz részt a NATO ukrajnai tevékenységében és ezek támogatására sem fordítanak magyar forrásokat” – fogalmazott bejegyzésében Orbán Viktor. Hozzátette, a következő lépés ezen a héten annak biztosítása volt, hogy ez a megállapodás kiállja az idő próbáját. „A tegnapi brüsszeli találkozó után Mark Rutte miniszterelnök megerősítette, hogy teljes mértékben támogatja a megállapodást, és továbbra is ezt fogja tenni, amennyiben ő lesz a NATO következő főtitkára. Fogadalmának fényében Magyarország kész támogatni Rutte miniszterelnököt a NATO-főtitkári posztra” – közölte a kormányfő.