Hiába jelentette be Gulyás Gergely február elsején, hogy 450 millió forintból újraindul a csecsemők SMA-szűrése, egyetlen megkérdezett kórházban sem érhető el a vizsgálat az RTL Híradója szerint.

Mint arról a frisshirek.hu is beszámolt, tavaly év végén váratlanul megszűnt a csecsemők gerincvelői izomsorvadását (SMA) kimutató ingyenes szűrővizsgálat az ország összes kórházában.

A döntés szakmai körökben meglepetést keltett, mivel az idő kritikus szerepet játszik a betegség kezelésében: minél hamarabb elkezdik a terápiát, annál nagyobb az esély, hogy a SMA-betegek normális életet élhetnek.

Magyarországon 2022 novemberében indult az újszülöttkori genetikai betegség szűrőprogramja. Azóta kilenc csecsemőnél sikerült megállapitani az SMA-t, így már pár napos koruktól kezdve elkezdhették a kezelésüket.

Az RTL megkereste a Belügyminisztériumot, ahonnan azt a választ kapták, hogy minden kismama kérheti a szűrést. Azonban az SMA Egyesület szerint jelenleg nincs megfelelő finanszírozás, és nincs egyeztetés a szűrőközpontokkal sem.

Bár a legtöbb kórházban hallottak a szűrőprogram újraindításáról, a részletekről még nem kaptak tájékoztatást az RTL Híradó tudósítása szerint.

Fotó: rtl.hu