Gyógyszertári készítmények árrobbanása

A helyben kevert gyógyszertári készítmények ára hirtelen megnövekedett, a jogszabályban meghatározott díj húsz év után háromszorosára emelkedett.

Az elmúlt fél év során jelentős áremelkedés tapasztalható a magisztrális készítmények piacán. A helyben készített orvosságokért fizetendő díj hosszú idő után, 20 évvel ezelőtti szintjéről a háromszorosára nőtt. Az áremelkedés hátterében az alapanyagok és a csomagoló anyagok költségeinek növekedése áll.

Sok beteg számára nélkülözhetetlenek azok a speciális krémek és kenőcsök, amelyek nem kaphatók gyári előállításban, így számukra különösen érzékeny lehet ez az árváltozás. Egy debreceni gyógyszertár ügyvezetője az ATV Híradójának nyilatkozva elmondta, hogy a készítmények készítési díja már tavaly novemberben megemelkedett.

Újházi László, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Hajdú-Bihar vármegyei elnöke szerint a 2003-ban meghatározott díjak mostanra a háromszorosára nőttek. Egy tíz dekás kenőcs, amely korábban 250 forintba került, most már 750 forintba kerül.

A szakértők hozzáteszik, hogy a helyben előállított patikai krémek és kenőcsök árai még a megemelkedett díjak mellett is jelentősen alacsonyabbak lehetnek, mint a márkás gyári készítményeké, amelyek akár három-négyszer többe is kerülhetnek. Az egészséges életmód és a megfelelő alvás szerepe is kiemelkedően fontos a betegségek megelőzésében és a gyógyulási folyamatokban. Az Index "Holnaptól" című sorozatában az alvás jelentőségét és az alvászavarok kezelési lehetőségeit is tárgyalja, amelyek befolyásolhatják a gyógyszerek hatékonyságát és a betegek általános jólétét.

Az alvászavarok kezelésében az alváslaborok nyújtanak segítséget, ahol szakemberek konzultálnak a betegekkel és különböző alvásvizsgálatokat írhatnak elő. Az alvászavarok közül Magyarországon az insomnia, a nyugtalan lábszindróma és az alvási apnoe a leggyakoribbak. Az alvászavarok kezelésére többféle megoldás létezik, mint például orrmaszk, gyógyszer vagy kognitív viselkedésterápia, amelyek hozzájárulhatnak a betegek életminőségének javításához.