100 milliárd forintos többletforrás szükséges az egészségügynek

A Magyar Kórházszövetség konferenciáján elhangzottak szerint a kórházak lejárt adósságállománya elérte a 117 milliárd forintot, és az egészségügyi ágazat finanszírozásához szükséges többletforrás 100 milliárd forinttal több, mint korábban.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója, Kiss Zsolt a Magyar Kórházszövetség XXXVI. konferenciáján beszélt a kórházak lejárt adósságáról, amely március végén 117 milliárd forintot tett ki. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint az intézmények az adósságok tekintetében elmentek a falig. Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára hozzátette, hogy az adósság folyamatos újratermelődése zavaró, és az állam mindig helyt fog állni az általa fenntartott intézmények adósságrendezése terén.

Az államtitkár kiemelte, hogy az egészségügyi ágazatban a bértömeg 2010 óta majdnem ötszörösére, 1300 milliárd forintra nőtt. Az elmúlt évtized gazdasági eredményeit meg kell védeni, és a 2008-2009-es válság idején tapasztalt távolodást az EU gazdasági teljesítményétől meg kell fordítani. A magyar államadósság szintje 2010 óta minden évben csökkent, és az államháztartás hiánya az uniós 3 százalékos limit alatt maradt.

A Covid-19 pandémia jelentős gazdasági visszaesést okozott az EU-ban, és az egészségügyi ágazatban többletkiadásokat generált. A Pénzügyminisztérium 2024-től várja a gazdasági teljesítmény javulását, és idén 2-3 százalék közötti, jövőre pedig 4 százalék körüli gazdasági növekedést prognosztizál. A bérek várhatóan 10 százalék körül emelkedhetnek.

Banai Péter Benő szerint az energiaárak emelkedése és a közel-keleti konfliktusok kockázatot jelentenek, de a jelenlegi előrejelzések szerint az energiaárak csökkenhetnek. Az EU-s vállalások keretében a közkiadások hatékonyságát is felülvizsgálják, amelynek egyik területe az egészségügy.

Kiss Zsolt, a NEAK főigazgatója hangsúlyozta, hogy a közellátás keretein belül kell megvalósítani a gyógyító tevékenységet, nem pedig a magánellátás felé terelni a betegeket. A magánklinikákon végzett csípőprotézis műtétek száma 2019-ben 1095 volt, míg 2023-ban már 3000, ami jelentős terhet ró a családok költségvetésére. Az egészségügyi többletforrás igénye 94,7 milliárd forint.

A NEAK főigazgatója szerint az alapellátás felé kell terelni az egészségügyi rendszer működését, fejleszteni kell a járóbeteg szakellátás elérhetőségét, fel kell számolni a lejárt kórházi adósságállomány újra termelődését, és szabályozni kell a köz- és magánellátás együttélését.