“Vereséget szenvedtem” – ismerte el az OKFŐ vezetője

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) vezetője, Révész János beismerte, hogy kudarcot szenvedett az egészségügyi kormányzattal szemben, miután javaslatát nem fogadta el az ágazatvezetés. A kórházak pénzügyi helyzetének javítására tett javaslatot, de a kormányzat nem támogatta az ötletét.

Révész János, az OKFŐ főigazgatója a Magyar Kórházszövetség kongresszusán számolt be arról, hogy a kormányzat elutasította az átlagfinanszírozás fél éves visszavezetésével kapcsolatos javaslatát, amely a likviditási problémákkal küszködő kórházakat hivatott volna segíteni. A főigazgató, aki korábban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórházat vezette, rámutatott, hogy az alap- és járóbeteg-szakellátásban nincs adósságállomány, mivel az önkormányzatok kompenzálják a veszteségeket.

Somogyi Aliz, a megyei kórház gazdasági igazgatója a kongresszuson elmondta, hogy a kórházak tehetetlenek a primer adósságokkal szemben, amelyeket többek között a finanszírozási reform elmaradása, a súlyszám forintértékének amortizációja, a teljesítményfinanszírozás visszaállítása és az energiaárak emelkedése okoznak. Az egészségügyi inflációs ráta 30 százalékos áremelkedést eredményezett, egyes termékek és gyógyszerek ára még ennél is jobban megemelkedett.

A kórházak adósságának rendezésére Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a kormány 63,4 milliárd forintot fordít, és ha szükséges, év végéig további pénzügyi támogatást nyújtanak. A Népszava korábban arról írt, hogy a kormány 104 milliárd forintnyi kórházi tartozást tervez rendezni két részletben, az első részlet mintegy 64 milliárd forint lesz. Azonban ez az összeg nem elegendő, mivel az egészségügyi intézmények tartozása már március végén 110 milliárd forintra rúgott, és a tartozás 2024-ben havi 20 milliárd forinttal növekedhet.