Júliusban jön a nagy fordulat az egészségügyben

A Járóbeteg Irányítási Rendszer (JIR) keretében július elsejétől új lehetőség nyílik meg az Egészségablak applikáción és a 1812-es telefonszámon keresztül az időpontfoglalásra és -módosításra. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Kórházszövetség konferenciáján beszélt arról, hogy a betegek számára fontos a gyors orvosi ellátáshoz való hozzáférés.

A Századvég felmérése szerint a megkérdezettek közel fele szerint az időpontfoglalás egyszerűsítése lenne a legnagyobb segítség az egészségügyi ellátásban. Rétvári Bence államtitkár kiemelte, hogy az új rendszer az orvosok és ápolók számára is előnyös lesz, mivel csökkenti az adminisztrációs terheket. A JIR már 83 intézményben több mint 90 helyszínen elérhető, és július elsejei bevezetése jelentős változást hoz az egészségügyi rendszerben. Az államtitkár szerint a betegek szürkehályog-, csípőprotézis- és térdprotézisműtétre is viszonylag gyorsan jutnak be az OECD tagállamok között. A magyar kórházakban évente mintegy 200 ezer műtétet végeznek, a járóbeteg-rendelőkben pedig közel 59 millió beteglátogatás történik. Az Egészségablak applikációt már több mint 2,9 millió magyar töltötte le, és havonta 2,5 millió bejelentkezés, valamint 9 millió orvosi dokumentum letöltése történik rajta.

Az egészségügyi dolgozók munkaidőben történő jelenlétét is ellenőrzik a kórházakban, ahol a munkafolyamatokat vizsgálják, de a betegeket nem igazoltatják. Urbán Zoltán, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkárságának rendőr dandártábornoka beszámolt arról, hogy volt olyan intézmény, ahol a dolgozók fele hiányzott munkaidőben. Az ellenőrzések során olyan esetekre is fény derült, ahol egy elhunyt embert etettek papíron, vagy a betegnyilvántartást manipulálták az étkezési létszám miatt. Az ellenőrzött jelenléti ívek alapján a dolgozók 50 százaléka volt jelen, 48 százalékuk igazoltan távol volt, míg 2 százalékukról nem tudni, hogy merre jártak munkaidőben. Az elmaradt műtétek nyilvántartásában is találtak szabálytalanságokat, például olyat, hogy disznóvágás miatt halasztották el a műtétet.