Vasúti járműgyártásban valósul meg magyar-kínai együttműködés

Mozdonyok és tehervagonok beszerzéséről, valamint magyarországi gyártásukról állapodott meg az Acemil Zrt. két jelentős kínai vállalattal, a CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel és a CRRC Shandong Co. Ltd.-vel.

Az Acemil Zrt. és a CRRC Zhuzhou Locomotive, amely a világ egyik vezető mozdony- és motorvonat-gyártója, együttműködési megállapodást írt alá. A szerződés mozdonyok beszerzésére és egy közös magyarországi gyártási kapacitás létrehozására terjed ki. A felek négy közös központot is létesítenek hazánkban, amelyek a vasúti járműgyártás, karbantartás, vasútszakmai oktatás és kutatás-fejlesztés területein működnek majd együtt.

Az Acemil Zrt. előzetes megállapodást kötött a CRRC Shandonggal is, amely a világ egyik vezető vasúti-tehervagon gyártója, közös magyarországi tehervagon-összeszerelésre és -gyártásra.

A magántőkealap tulajdonában lévő Acemil Zrt. tulajdonosi szerkezete nem nyilvános, azonban a Direkt36 korábban jeleket talált arra, hogy a cég Rogán Antal környezetéhez köthető. A cég székhelyéül szolgáló irodát Kertész Balázs ügyvéd tanácsadó cége birtokolja, aki személyesen is részt vett a projekt egyik hivatalos egyeztetésén.

A megállapodások aláírását követően a szakmai egyeztetésen és az aláírási ceremónián jelen volt az Építési és Közlekedési Minisztérium, a MÁV-Start Zrt., a Rail Cargo Hungaria Zrt., a TS-MÁV Gépészet Kft. és a MÁV Rail Tours Kft. képviselője is.

A közlemények szerint az együttműködés várhatóan hozzájárul a magyarországi vasúti járműgyártás újraélesztéséhez és a fenntarthatósági célok eléréséhez, mivel közreműködik az európai vasúti infrastruktúra megújításában.

Ez az együttműködés része lehet annak a tizennyolc ügynek, amelyekben a magyar és kínai felek megállapodtak Hszi Csin-ping kínai elnök budapesti látogatása során.