Donald Trump saját tornacipőmárkát dobott piacra, egy nappal azután, hogy egy New York-i bíró 354,9 millió dollár büntetés megfizetésére kötelezte, amiért az elmúlt 10 évben folyamatosan és szándékosan túlbecsülte a vagyonát, hogy kedvezőbb hiteleket kapjon.

Már rég szerettem volna ezt megtenni

– mondta a volt amerikai elnök a philadelphiai Sneaker Conon, ami a világ legnagyobb ilyen vására, és ahol bemutatta az első hivatalos Trump-surranókat.

A csillogó, aranyszínű, hátul amerikai zászlóval díszített magas szárú cipőket Never Surrender High-Tops néven 399 dollárért árulják egy új weboldalon, amely Trump márkájú Victory47 kölnit és parfümöt is árul 99 dollárért üvegenként.

A volt elnöknek nagy szüksége van a bevételre, mivel az ellene folyó számos jogi eljárásnak már vannak anyagi vonzatai: négy állami és szövetségi büntetőperrel néz szembe, köztük azzal, amely a tervek szerint március 25-én kezdődik New Yorkban egy pornósztárnak fizetett pénzek miatt – írta meg a 444.

A szombati ítélet szerint Trump és két fia rendszeresen megtévesztették a bankokat, biztosítókat és másokat is azzal, hogy papíron túlértékelték vagyonukat, ezzel pedig jobb biztosítási- és hitelfeltételekhez jutottak. A pontos összeg, amelynek megfizetésére Trumpot kötelezték, nem teljesen világos, de egy péntek esti sajtótájékoztatón az államügyész 463,9 millió dollárra tette az összeget.

Ez 363,9 millió dollárt jelent kártérítésben, plusz 100 millió dollár kamatot, amely minden egyes nappal tovább fog nőni, amíg ki nem fizetik.

Ez az ítélet hozzáadódik ahhoz a 83,3 millió dollárhoz, amelyet E Jean Carroll írónőnek kell fizetnie egy múlt havi rágalmazási per miatt, valamint további 5 millió dollárhoz, amelyben megállapították, hogy Trump szexuálisan zaklatta a nőt.

Becslések szerint tehát jelenleg mintegy 542 millió dollárra rúgnak azok a büntetések, amelyeket be kellene fizetnie, és amelyek folyamatosan kamatoznak. A Bloomberg 2,3 milliárd dollárra becsüli Trump vagyonát, az azonban nem világos, hogy mennyi készpénzzel rendelkezik. Vagyonának nagy része egy globális ingatlanportfólióban van lekötve, és az államügyész csapata 2020-ban megállapította, hogy kevesebb mint 100 millió dollárnyi likvid vagyona van.

Republikánus vetélytársa, Nikki Haley arra utalgat, hogy Trump a kampánypénzekből tervezi rendezni a magánjellegű pereiből származó bírságokat is. 

Fotó: YouTube