A Holtankoljak összesítése szerint a benzin átlagára jelenleg Magyarországon 561 forint literenként, a gázolajé pedig 599 forint. A hónap közepén ezek a kiskereskedelmi árak emelkednek literenként további 21 forinttal, vagyis az akkori árakkal számolva 

szinte minden környező országba megérheti átmenni tankolni január 15. után. 

Horvátország egy ideje már nemcsak a nyaralni vágyó magyarok körében népszerű úti cél, hanem a bevásárló turisták körében is. Délnyugati szomszédunkban ugyanis a kormány még tavaly tavasszal csökkentette az üzemanyagok jövedéki adóját, és maximálta a kereskedők haszonkulcsát, ezzel pedig gyakorlatilag hatósági árassá tette az üzemanyagokat.

Az üzemanyagok ára viszont még ennél is kedvezőbb Bosznia-Hercegovinában, ezért miközben a magyarok Horvátországba járnak tankolni, addig a horvátok a bosnyákokhoz, mivel ott egy liter benzin átszámítva 450 forintba, ugyanennyi gázolaj pedig 460 forintba kerül.

A horvátokkal nagyjából egy időben a szlovén kormány is beavatkozott az üzemanyagárakba, de nem árt résen lenni, a hatósági árak ugyanis nem vonatkoznak az autópályák menti töltőállomásokra. 

Szerbiában október 1-jén lépett életbe a kőolajtermékek jövedéki adójának 8 százalékos emeléséről szóló határozat, viszont az árkorlátozási rendelet technikailag megakadályozta ezek átgyűrűzését a kiskereskedelmi árakba. 

Szlovákiában az üzemanyagárak csökkenésére számítanak. Ha ez valóban megtörténik, akkor a gázolaj és a benzin árszintje is annyira vonzóvá válik északi szomszédunkban, hogy a határ magyar oldalán élők oda is átjárhatnak tankolni.

A Világgazdaság összeállítást készített a régiós árakról, ezek alapján

egy teli tankolással akár 3-4 ezer forintot is meg lehet spórolni a szomszédoknál