Téligumival a nyári hőségben? Nem tanácsos!

A téligumik használata nyáron jelentős kockázatokkal járhat, hiszen a meleg időjárásban nő a féktáv és romlik az autó kezelhetősége.

A téli abroncsok nyári használata nemcsak, hogy nem ajánlott, de több országban törvényileg is szabályozott, hogy télen az időjárási viszonyoknak megfelelő gumikkal kell közlekedni, ellenkező esetben pénzbírságot szabhatnak ki. Nyáron azonban, bár nem büntetik a téligumik használatát, a német autóklub, az ADAC tesztjei alapján jelentősen megnőhet a féktávolság, akár 16 méterrel is hosszabb lehet egy 100 km/h sebességről történő fékezés során a száraz aszfalton kánikulában.

Az ADAC kiemeli, hogy a téligumi profilmélységének növekedésével és a hőmérséklet emelkedésével arányosan nő a féktáv is, amit az autó terhelése is befolyásol.

A Pirelli szakértői szerint a 4 milliméternél kisebb profilmélységű, kopott téligumik használata nyáron különösen nem ajánlott, mivel ezekkel jelentősen romolhat a menetstabilitás.

Az enyhébb telek hatására egyre többen fontolgatják a négyévszakos gumik beszerzését, amelyek a tesztek szerint egyre jobb teljesítményt nyújtanak. A Goodyear négyévszakos gumijai is egyre népszerűbbek az autósok körében.