A magyar vezető, Európa egyik legkiemelkedőbb szélsőjobboldali politikusa, régóta kiugró az európai porondon - írja a The Guardian.

A konzervatív Jog és Igazságosság párt ebben a hónapban elveszített egy kulcsfontosságú választást Lengyelországban, amiről a frisshirek.hu is beszámolt, így Magyarországot nagyrészt magára hagyta a Brüsszellel folytatott harcban.

Eközben Törökország egy lépést tett Svédország NATO-tagsági kérelmének ratifikálása felé, élesen reflektorfénybe helyezve Magyarország vonakodását az aláírástól.

Orbán és Vlagyimir Putyin közelmúltbeli találkozója pedig fokozta az európai tisztségviselők kényelmetlenségét, akik úgy látják, hogy Magyarország Moszkvához és Pekinghez fűződő baráti kapcsolatai nem éppen a nyugati szövetségnek tetszők, sőt kimondottan károsak is.

A magyar kormányfő igyekszik megtartani a „hídfő” szerepét nyugat és kelet között

– mondta Krekó Péter, a budapesti Political Capital kutatóintézet igazgatója.

Orbán mindkét irányban maximalizálni akarta a kapcsolatok előnyeit – annak ellenére, hogy egyre nyilvánvalóbb jelek szerint ez a jelenlegi geopolitikai valóságban lehetetlen

– tette hozzá.

A magyar vezető azonban korántsem hátrált meg, fokozta ezt a retorikát az elmúlt napokban, haragját az európai intézményekre irányítva.

Moszkva tragédia volt; Brüsszel egy rossz kortárs paródia 

– mondta hétfőn a Szovjetunió elleni 1956-os magyar felkelés emlékére mondott beszédében.

Moszkva javíthatatlan volt, de Brüsszel és az Európai Unió helyrehozható

– jelentette ki a jövő évi európai parlamenti választásokra utalva.

A retorika nem maradt észrevétlen, magas rangú európai tisztségviselők azt mondták, hogy szerintük

Magyarország politikai hozzáállása egyre nagyobb aggodalomra ad okot.
Orbán közelmúltbeli pekingi találkozója Putyinnal és az, ahogyan a magyar miniszterelnök az EU-t a Szovjetunióhoz hasonlította, számtalan kérdést vet fel, többek között azt, hogy bízhatunk-e még ebben az országban szövetségesként és partnerként

- mondta egy magas rangú európai diplomata.

A Magyarországgal kapcsolatos problémák "valószínűleg egyre mélyebbek lesznek, és egyre inkább veszélyeztetik a stratégiailag fontos kérdésekben a közös döntéseket

- jelentette ki.

A tervek szerint a jövő év második felében Magyarország tölti be az EU Tanácsának soros elnöki tisztét, és Brüsszelben már aggodalmak merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy hazánk mire fogja használni ezt a szerepet.

Bár Orbán komoly visszaesést szenvedett el, amikor Brüsszel jogállamisági aggályok miatt befagyasztotta a Magyarországnak szánt eurómilliárdokat, mostanra a jelek szerint a pénz legalább egy részét fel lehet oldani – részben azért, hogy Magyarország is aláírja a kulcsfontosságú pénzügyi döntéseket, melyek az EU számára fontosak.

Egyes európai tisztviselők nem gondolják, hogy az elszigeteltség megváltoztatná a magyar vezető magatartását.

Az is felmerült, hogy Robert Fico, Szlovákia új miniszterelnöke Orbán szövetségese lehet bizonyos európai politikai csatákban.

Varga Judit volt miniszter, aki várhatóan az Orbán-párti Fidesz-kampány élére áll majd az európai parlamenti versenyben, amikor a lengyel választás hatásáról kérdezték, kijelentette, hogy a párt szövetségei „erősek és virágzóak maradnak”.

Orbán kritikusai eközben azt mondják, Magyarországnak nem szabad engedményeket tenni.
Akadályozza a svéd NATO-csatlakozást. Kezet fog Putyinnal. Az EU-t a Szovjetunió gyilkos diktatúrájához hasonlítja

– mondta Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő.

Orbán alig egy hét alatt elegendő bizonyítékot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy alkalmatlan az EU-elnöki tisztség betöltésére

– tette hozzá.

Nevetséges, hogy az Európai Bizottság ebben a helyzetben még azt is fontolgatja, hogy feloldja Orbán forrásait.

Emmanuel Macron is elítéli Orbán Viktor, Vlagyimir Putyinnal való találkozását

Az Oroszországgal fennálló helyzetben nem szabad ezeket a kétoldalú kapcsolatokat arra használnunk, hogy olyan dolgokról tárgyaljunk, amelyek gyengítenék egységünket Ukrajnával kapcsolatban

– mondta Macron az EU-vezetők brüsszeli találkozója után.

Brüsszel nem támadta meg Magyarországot. Magyarország szuverén döntést hozott, hogy csatlakozik Európánkhoz… ez egy szuverén választás, amely utólag korlátokat hordoz, mert mindannyian úgy döntöttünk, hogy a szuverenitást Európára ruházzuk.

Macron szerint senki sem tilthatja meg Orbánnak, hogy megtegye, amit tett, de az EU tagállamaival és vezetőivel egyeztetve kellett volna megszerveznie a találkozót Európa legnagyobb ellenségével .

Több olyan vezető között volt, akik bírálták Orbánt a brüsszeli csúcson.

Luxemburg leköszönő miniszterelnöke, Xavier Bettell kijelentette, hogy a Putyinnal való kézfogás sérti mindazokat, akik Ukrajnáért és ezen belül Európa többi részéért harcolnak.

Amit Orbán tett Putyinnal, olyan, mintha bemutatott volna minden katonának, minden ukránnak, akik nap mint nap meghalnak és akiknek meg kell szenvedniük az orosz támadásokat

– mondta.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta:

A vezető szuverén, és szabadon választhatja meg vitapartnereit. De amire szüksége van, az a szoros koordináció, nekünk pedig az átláthatóság. Ha a vita tartalma érinti az Európai Uniót és az Európai Unió egységét, akkor ez egy általános üzenet volt.