A Tisza Párt megjelenése és a magyar politikai helyzet

Felhősödik az ég Magyarország felett az Európai Parlamenti választások után, ahol a várt jobboldali áttörés elmaradt, és nemzetközi elszigeteltségünk továbbra is fennáll. A Fidesz bár jelentős fölénnyel nyerte meg a voksolást hazai szinten, a figyelmeztető jelek egyre csak gyűlnek a kormánypárt számára. A közeljövőben a magyar közélet számos új kihívással nézhet szembe, amelyek között kiemelkedik a gazdasági helyzetünk és a nemzetközi kapcsolatok alakulása.

A magyar gazdaság válságból való kilábalása továbbra is várat magára. Tavaly az infláció és az élelmiszerdrágulás terén negatív rekordokat döntöttünk az EU-ban, a nemzeti össztermékünk (GDP) csökkent, miközben az adósságállományunk és a költségvetési hiány nőtt. A Magyar Nemzeti Bank szerint a lakosság pénzügyi vagyonának értéke és a bruttó átlagkereset a 2020-as szintre esett vissza, és az EU legszegényebb országává váltunk a 2023-as fogyasztási adatok alapján.

Az Európai Bizottság eljárást javasol Magyarországgal szemben a költségvetés állapota miatt, mivel a költségvetési hiányunk tavaly 6,7 százalékos volt, az államadósság pedig 73,5 százalékon állt. Az Európai Bíróság pedig 200 millió eurós, a változtatások megtételéig további napi 1 millió eurós büntetéssel sújtotta hazánkat a menekültüggyel kapcsolatos döntések és jogszabályszegések miatt. A költségvetési hiányt az Európai Bizottság június 19-én állapította meg, és újraindította a költségvetési beavatkozási mechanizmust, amely hosszú távon újabb pénzbírságot eredményezhet. 2023-ban Magyarországban volt a második legmagasabb költségvetési hiány az EU-ban.

A nemzetközi kapcsolatok terén is kihívásokkal kell szembenéznünk. Brüsszel drasztikus lépéseket tervez a kínai árudömping ellen, ami kockázatokat jelent Magyarország számára, amely szoros kapcsolatokat próbál kiépíteni Kínával. Emellett a Fidesz az Európai Parlamentben kiszorult a befolyásos pozíciókból, és a frakcióhoz tartozás kérdésében is elutasítást kaptak.

A hazai politikai térképen új szereplő jelent meg a TISZA Párt személyében, amely az ellenzék vezető erejévé vált anélkül, hogy bármit is tudnánk elképzeléseikről. Magyar Péter vezetésével a párt az EP-ben azonnal a Néppártba került, miközben a hazai baloldal szavazói nagyrészt átpártoltak hozzájuk.

A fővárosi helyzet is érdekességekkel szolgál, ahol Karácsony Gergely főpolgármester nyert ugyan, de új választásokat szeretne, és a TISZA Párt a Fidesszel megegyező számú tagot küldhet a testületbe.

A magyar politikai élet szereplőinek tehát kooperálniuk kellene egymással, hogy a nemzetközi pozíciókat és a hazai helyzetet egyaránt javíthassák. A Fidesznek és a főpolgármesternek is meg kell találniuk a közös hangot a többiekkel, mert ez Magyarország és Budapest érdeke.

A szerző a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet vezetője, jogász, liberális politikus, volt miniszter.