Sikerült-e Orbánnak meghódítania Brüsszelt?

Orbán Viktor és a Fidesz három fő céllal közelítette meg a június 9-i európai parlamenti választást: Brüsszel meghódítása, a háborúpártiak megállítása és egy új, nagyobb európai parlamenti frakcióhoz való csatlakozás.

Brüsszel meghódítása

Ez a cél eleve nehezen volt meghatározható. Bár az Európai Parlament társjogalkotó az Európai Tanáccsal, a valódi hatalom az utóbbi kezében van. A Fidesznek sem az újonnan szerzett 11, sem a korábban birtokolt 13 mandátummal nem volt valós esélye Brüsszel "meghódítására". Az Európai Unió hatalmi szerkezetében a döntő tényező az Európai Tanács összetétele, amely az EU kormányfőiből áll, akiket nem egyszerre és nem is ebben a júniusban választottak meg. Az Európai Tanács összetétele nem változott; ugyanaz a többség maradt, amely korábban úgy döntött, hogy befagyasztja Magyarországnak juttatott alapok egy részét.

A háborúpártiak megállítása

A háborúpárti kontra béképárti ellentét Orbán Viktor saját találmánya – ez nem politikai valóság. Az EP-választásokon talán a Fidesz a legtávolabb került a valóságtól kampányüzeneteivel. Az Európai Parlamentben nincsenek háborúpárti képviselők vagy politikai erők.

Új európai pártcsaládhoz való csatlakozás

A Fidesz azóta sem talált új parlamenti frakciót, hogy elhagyta az Európai Néppártot (EPP), hogy elkerülje a kizárást. A kapcsolat azonban nem szakadt meg teljesen, mivel az EPP továbbra is tolerálja a KDNP (a Fidesz névleges koalíciós partnere és holdudvara) egyetlen képviselőjét a soraiban. Azonban Zsolt Semjén bejelentette a választások után röviddel, hogy a KDNP is elhagyja az EPP-t, mivel Péter Magyar és a Tisza Párt tagságát erkölcsileg elfogadhatatlannak találják.

Jelenleg két lehetséges pártcsalád van, amelyhez a Fidesz csatlakozhatna. Orbán nemrég kijelentette, hogy elsődleges választásuk az atlantista és oroszellenes, de euroszeptikus Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakcióhoz való csatlakozás lenne. A másik lehetőség az Identitás és Demokrácia (ID), amely még jobbra helyezkedik el. Az ID a szélsőjobboldali, oroszbarát és populista erők gyűjtőcsoportja. A frakció eddig jelentős elutasítással szembesült az EP-ben, a többségi pártok nem hajlandóak együttműködni velük.

Sikertelen hódítás

Az európai parlamenti választások eredményei világosak:

Bár a szélsőjobb megerősödött, a centrista erők, amelyek az elmúlt öt évben irányították az EP-t, továbbra is többségben vannak a parlamentben.

Nincs oroszbarát áttörés

Az EP-választásokon legjobban szereplő pártok közül három a béképártiak közé tartozik: ezek a pártok valóban engedékenyebbek Oroszországgal szemben. Ausztriában a Szabadságpárt nyerte a választást, Franciaországban Marine Le Pen Nemzeti Tömörülése, Németországban pedig a szélsőjobboldali AfD történelmi legjobb eredményét érte el, jelentős erővé vált Kelet-Németországban.

Konfliktus a szélsőjobboldali frakcióban

Az AfD gyengülésének fő oka a párt vezető jelöltje, Maximilian Krah, aki először azzal került hírekbe, hogy kampányát részben az oroszok finanszírozták, majd kiderült, hogy az asszisztense Kínának kémkedett. Krah helyzetét tovább rontotta, amikor azt mondta, hogy valakinek a SS egyenruhában való viselése nem feltétlenül teszi bűnözővé. Az AfD korábban az Identitás és Demokrácia (ID) frakció tagja volt, de Krah miatt megszakadt a kapcsolatuk, és jelenleg frakció nélkül ül az Európai Parlamentben.

Nehézségek a pártcsalád megtalálásában

Egyelőre nem világos, hogyan tudna a Fidesz pártcsaládot találni. Habár Viktor Orbán szeretne csatlakozni az ECR frakcióhoz, ez nem fog megtörténni a Fidesz kormányzati politikájának alapvető irányvonalának megváltoztatása nélkül.

Von der Leyen újraválasztása egyre biztosabbnak tűnik

Az Európai Unió legfelsőbb pozícióival kapcsolatban semmi sem biztos. Azonban a jelenlegi választás után Ursula von der Leyen újraválasztása valószínűbbnek tűnik, mint korábban. Az EPP és a német Kereszténydemokraták, von der Leyen pártcsaládja és pártja, valódi győztesei ennek a választásnak. A francia elnök, von der Leyen újraválasztásának fő akadálya, egyértelmű vesztesként került elő, míg a másik ellenfél, Viktor Orbán is gyengült.