Orbán Viktor: Új pártszövetség és Európa jövője

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, beszélt az új európai pártszövetség hamarosan várható bővüléséről, valamint Európa jelenlegi legnagyobb problémájáról, az orosz-ukrán háborúról.

Orbán Viktor a köztelevízióban elmondta, hogy egy új pártcsaládot jelentettek be, amely hamarosan a harmadik, majd a második legnagyobb lesz az Európai Parlamentben, bár a csoport hivatalosan még nem jött létre, mivel nincs elég képviselő hozzá. A miniszterelnök szerint az új szövetség gyorsan fog növekedni, és komoly meglepetéseket fog okozni, de részleteket nem árult el arról, kik csatlakoznának még hozzájuk. Orbán hozzátette, hogy hamarosan az olaszok is csatlakoznak a pártszövetséghez, és tudja, kik jönnek még.

Az EU soros elnökségét átvéve Orbán Viktor optimistán nyilatkozott, mondván, hogy Európában a változásra szavaztak az emberek, és a brüsszeli dolgokat meg kell változtatni. Kijelentette, hogy az új képviselőcsoport hihetetlen tempóban nő, és Brüsszel nem tudta befogadni az elégedetlenséget.

A magyar miniszterelnök szerint Ursula von der Leyen bizottsági elnöksége nem vonul be aranybetűkkel a magyar történelemkönyvbe, de Manfred Weber, aki "közismerten magyarellenes, kifejezetten hungarofób ember", még rosszabb bizottsági elnök lett volna. Antonio Costát, a volt portugál miniszterelnököt támogatta a tanács elnöki posztjára, mert hosszú évek óta kollégája és mindig korrekt volt Magyarországgal. Az észt Kaja Kallas esetében pedig tartózkodott, mivel nem volt meggyőződve arról, hogy képes lesz-e ellátni a külügyi főképviselői feladatokat.

Orbán Viktor szerint Európa legnagyobb gondja jelenleg az orosz-ukrán háború, és hangsúlyozta, hogy ha Donald Trump lesz az Egyesült Államok elnöke, akkor tűzszünet várható, ami lehetőséget teremthet a tartós béke kialakulására. A miniszterelnök úgy véli, Európának fel kell készülnie arra, hogy előbb-utóbb az amerikaiak és az oroszok tárgyalni fognak egymással.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy soros elnökként nem feladata, hogy Németország és Franciaország helyett döntsön, hanem előkészíti a döntéseket, jelentéseket készít, és lehetővé teszi az európai vezetőknek a döntést.