A Prima Primissima Díjat Demján Sándor alapította 2003-ban, tíz éven keresztül személyes támogatásával működött, majd átadta Csányi Sándornak, aki az OTP-n keresztül viszi tovább küldetését.
A Prima Primissima mozgalom olyan kiemelt társadalmi jelentőségű üggyé vált, amit senki nem gondolt volna korábban
- hangsúlyozta a mostani díjátadón Krisán László, a Széchenyi Kártya Programot irányító KAVOSZ vezérigazgatója, hozzátéve, hogy 2007-ben a díjazást a Magyarországon vagy a külhoni magyarlakta településeken élő 30 év alatti tehetséges fiatalokra is kiterjesztették.
A díj egy fontos visszajelzés, mérföldkő ezeknek a fiataloknak, akik számára ez az elismerés ösztönzést jelenthet a jövőben is
- mondta, kiemelve, hogy idén 36 jelölt közül választotta ki zsűri a hat győztest, a bírálóbizottság egyetértésben döntött a díjazottakról. Ők pedig a következők:
  • Berecz Péter (ATV),
  • Csóti Rebeka (24.hu),
  • Holló Bettina (Index),
  • Kisbali Bence (Tarján Rádió),
  • Kövesy Károly (Portfolio),
  • Lengyel Emese (Mediaworks).
Az ünnepségen Krisán László felidézte azt a mondatot, amely akkor hangzott el, amikor Demján Sándor átadta Törőcsik Mari színművésznek a Prima Primissima Díjat:
Ez az a díj, amelyet dicsőség átvenni, átadni pedig tisztesség. 
Az elismeréseket a zsűri tagjai nyújtották át a díjazottaknak. A bírálóbizottság tagjai között volt Krisán László mellett Balogh Gabriella (Net Média); Holló Márta (Magyar Telekom); Vaszily Miklós (TV2); Kovács Tibor (Ringier Hungary); Gundel Takács Gábor (újságíró); Papp Dániel (MTVA); Parragh László (MKIK); valamint Perlusz László (VMOSZ).
2021-ig a Junior Prima Díjak "sajtó" kategóriájában díjazták, 2022-től pedig "ismeretterjesztés és média" kategóriájában díjazzák a fiatal tehetségeket. A kategória megváltozott neve kifejezi az alkalmazkodást a modern médiához, tartalomgyártáshoz, szélesítve a jelölhető szakemberek körét.
A díjjal nettó kétmillió forint pénzjutalom jár.