Balázsi Gergő Ármin elnyerte a Benois de la Danse díjat

Először nyert magyar táncos a balett világában kiemelkedő jelentőségű Benois de la Danse díjat, melyet idén Balázsi Gergő Ármin vehetett át.

Balázsi Gergő Ármin történelmet írt, hiszen ő az első magyar táncművész, aki elnyerte a Benois de la Danse díjat, amely a balett világában az egyik legnagyobb elismerésnek számít. A legjobb férfi táncos kategóriában részesült a díjban, melyet Artemy Belyakovval, a moszkvai Bolsoj vezető táncosával közösen kapott meg.

Az Operaház Facebook-oldalának bejegyzése szerint Balázsi a A Pygmalion-hatás című előadásban nyújtott kiemelkedő teljesítményével érdemelte ki az elismerést. Balázsi korábban Junior Príma-díjjal és Magyar Bronz Érdemkereszttel is kitüntették már, és a 2022/23-as évadban az Étoile-cím birtokosa is volt.

A Benois de la Danse díjat 1991 óta ítélik oda évente Moszkvában, és a műfaj egyik legnagyobb presztízsű elismerése. Az idei zsűri tagjai között olyan neves személyiségek ültek, mint Szvetlana Zaharova, Patrik de Bana, Nacho Duato, Yukari Saito, Solymosi Tamás, Andrej Uvarov és Qu Zijiao.

„HATALMAS MEGTISZTELTETÉS! Balázsi Gergő Ármin személyében 33 éves története során először van magyar győztese a Benois de la Danse díjnak. A világ legjelentősebb nemzetközi balettelismerését a Magyar Nemzeti Balett principálja férfi táncművész kategóriájában megosztva nyerte el Artemy Belyakovval, a moszkvai Bolsoj vezető táncosával. Szívből gratulálunk!” – büszkélkedett el a táncos érdemével az Operaház.