Sigourney Weaver kapja idén a Velencei Filmfesztivál életműdíját

Az idei, augusztus 28. és szeptember 7. között megrendezésre kerülő 81. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon Sigourney Weaver veheti át az Arany Oroszlán életműdíjat. Alberto Barbera, a fesztivál főnöke kiemelte, hogy a háromszoros Oscar-jelölt színésznő kevés vetélytársra talál a szakmában, és nem csupán egy eszköz a rendezők kezében, hanem kompetens és konstruktív munkatárs.

Sigourney Weaver, aki az Alien című film főszereplőjeként vált világhírűvé, az Arany Oroszlán életműdíjat kapja a közelgő Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. Alberto Barbera szerint a színésznő jelentős színházi képzettségével és karizmatikus jelenlétével vált az egyik legelismertebb alakjává a filmiparnak.

Weaver a Ridley Scott által rendezett Alienben tűnt fel először, majd a nyolcvanas évek során több emblematikus szerepet is betöltött. James Cameron, Paul Schrader, Peter Weir, Michael Apted, Roman Polanski, Ivan Reitman, Mike Nichols, Ang Lee és számos más rendező filmjeiben nyújtott maradandó alakításokat.

A színésznő maga is megszólalt a díj kapcsán, kifejezve megtiszteltetését és háláját azok felé, akikkel az évek során együtt dolgozott. Weaver hangsúlyozta, hogy a díjat azok tiszteletére veszi át, akik segítettek életre kelteni a filmeket.

Az Arany Oroszlán életműdíjat korábban olyan neves alkotók kapták meg, mint Liliana Cavani rendező és Tony Leung Csiu-wai színész. A Velencei Filmfesztivál hivatalos programját július 23-án hozzák nyilvánosságra, és a rendezvényt idén augusztus 28. és szeptember 7. között rendezik meg.