A menopauza hatása az ötvenes korosztály nőire

Az életkor nem határozza meg az embert, de a menopauza jelentős változásokat hozhat egy nő életében. Magyarországon a menopauza jelenségét és annak hatásait az ötvenes korosztály nőire kutatók és szakemberek segítségével járjuk körül.

A menopauza elkerülhetetlen része a női életnek, amely a petefészekműködés leállásával és a hormontermelés megszűnésével jár. Becslések szerint 2030-ra világszerte 1,2 milliárd nőt érinthet ez az állapot. A menopauza tünetei igen változatosak lehetnek, és a perimenopauza idején jelentkeznek a legkellemetlenebbek. Ildikó például hőhullámokról, hangulatingadozásról, vérnyomásproblémákról és agyi ködről számolt be, amelyek jelentősen befolyásolják a mindennapokat.

Dr. Ács Nándor, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója szerint a menopauza akkor áll fenn, amikor egy nőnek 12 hónapja nincs menstruációja, Magyarországon ez általában 50-51 éves kor körül történik. A tünetek között szerepelhet a libidócsökkenés, a hőhullámok, a hangulati labilitás, a depresszió, a szorongás, a koncentrációcsökkenés és a memória romlása.

A hormonpótlás lehetősége is felmerül, de a kezelés személyre szabott kell legyen. Dr. Ács Nándor hangsúlyozza, hogy a súlyos perimenopauzás tüneteket kezelni kell, de a hormonpótlás nem minden esetben szükséges. A hormonkezelés kockázatai között szerepel a trombózisképződés és az emlőrák kialakulásának növekedése, de a kezelés megfelelő alkalmazása esetén a kockázatok minimálisak.

A változókorban a nők egyharmadánál okoz komoly tüneteket, kétharmadánál enyhe lefolyású. A gyógynövényes készítmények, mint például az ashwaganda vagy a szibériai ginzeng, a megfelelő táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a stresszkezelés mind hozzájárulhatnak a tünetek enyhítéséhez. Vaspál Melinda, funkcionális táplálkozási szakreferens kiemeli, hogy a gyulladáscsökkentés és a megfelelő mikrotápanyagok bevitelére is érdemes figyelni.

Az egészséges életmód mellett a társadalmi és gazdasági tényezők is befolyásolják az ötvenes korosztály nőinek egészségét. Magyarországon a nem dolgozó és az alacsonyabb iskolai végzettségű nők körében magasabb a krónikus betegségek előfordulása, és a depressziós tünetek is gyakoribbak. A munkaerőpiaci helyzet és az egészségi állapot közötti összefüggés is jelentős, hiszen a rosszabb egészségi állapotban lévők könnyebben esnek ki a munkaerőpiacról.

A menopauza tehát nemcsak fiziológiai, hanem társadalmi kihívásokat is jelent, és a megfelelő tájékoztatás, a személyre szabott kezelési lehetőségek és az életmódbeli változtatások mind hozzájárulhatnak a klimax könnyebb átvészeléséhez.