Huszonnyolc balatoni strand büszkélkedhet az ötcsillagos Kék Hullám Zászlóval

Díjeső hullott a balatoni strandokra, ahol a fejlődésnek köszönhetően már számos család- és bababarát szolgáltatás áll a látogatók rendelkezésére, mint például a baba-mamabarát szobák, családbarát öltözők és vizesblokkok.

A Balatoni Szövetség (BSZ) díjkiosztó ünnepségén, Vonyarcvashegyen kiderült, hogy a Diási Játék Strand Gyenesdiáson kapta meg a Balaton Legjobb Strandja 2024 címet, és összesen 28 balatoni strand dicsekedhet az ötcsillagos Kék Hullám Zászlóval. A BSZ, amely az önkormányzatokat tömöríti, idén huszonegyedik alkalommal ítélte oda a Kék Hullám Zászló strandminősítést, amelyet 46 strandüzemeltető pályázott meg, köztük szabadstrandokkal és kempingekkel is.

Lombár Gábor, a BSZ elnöke beszédében kiemelte, hogy a Kék Hullám Zászló elnyerése mára rangos elismeréssé vált, és egyben iránytűként szolgál a jövőbeli fejlesztésekhez. A strandokat egytől öt csillagig terjedő skálán értékelték, figyelembe véve többek között a parkolási lehetőségeket, a vizesblokkok állapotát, a strandok akadálymentesítését, a környezetet, a játszótereket, a sportolási lehetőségeket, valamint a gyerekbarát szolgáltatásokat, mint például a pelenkázók és családi öltözők meglétét.

Az idei évben három fürdőhely kapott „Okos Strand” minősítő oklevelet, amelyek közül Vonyarcvashegy Lido Strandja érdemelte ki a különdíjat. A strandok digitális megközelíthetősége a jövőben bekerül a BSZ minősítő rendszerébe is.

A Magyar Turisztikai Ügynökség családbarát különdíját a Balatonakali Mandulavirág strandja kapta. A Balatoni Kör különdíját a Balatonudvari Fövenyes strandjának ítélte oda, míg a Balatoni Turizmus Szövetség különdíját a Siófoki Nagystrand kapta, amely rendezvényhelyszínként is szolgál.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park több díjat is adományozott: a „Zöld levél díjat” a balatonfüredi Kisfaludy strand kapta, a „Zöld béka díjat” a szigligeti Községi strand érdemelte ki, és a „Zöld fészek díjat” a szántódi, Rigó utcai szabadstrand kapta meg.