Az Adobe ellen indult óriási per az USA kormányától

Az Egyesült Államok kormánya beperelte az Adobe-t, a vád szerint a cég akadályokat gördít az előfizetésüket lemondani kívánó felhasználók elé.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma és a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága pert indított az Adobe ellen, azzal vádolva a vállalatot, hogy rejtett felmondási díjat szabott ki az előfizetésüket lemondani kívánó felhasználókra. A felperesek szerint az Adobe egy bonyolult és kihívásokkal teli lemondási folyamatot kényszerít az előfizetőkre, amelynek célja, hogy elriassza őket az előfizetésük megszüntetésétől.

A kereset részletezi, hogy az Adobe nem tájékoztatja előre a felhasználókat a korai felmondási díjról, amikor azok az éves előfizetési csomagra feliratkoznak, és ez az információ csak akkor válik nyilvánvalóvá, amikor a felhasználó megpróbálja lemondani az előfizetést. A vádak szerint ez sérti az amerikai jogot, különösen a Restore Online Shoppers’ Confidence Act (ROSCA) törvényt, mivel a cég apró betűs részekkel és nem feltűnő hiperhivatkozásokkal rejtette el a korai felmondás díjával kapcsolatos információkat.

Az Adobe Creative Cloud-termékeit előfizetéses alapon, havonta fizetendő díjak mellett kínálja, ami azt a látszatot kelti, hogy az előfizetés bármikor felmondható. Azonban a gyakorlatban a legtöbb ügyfél egy éves szerződéshez kötődik, amelyet rejtetten kötnek meg velük, különösen, ha egy ingyenes próbaverzió után váltanak fizetős előfizetésre. Az éves szerződés felmondásakor a felhasználóknak a fennmaradó szerződéses kötelezettség 50 százalékát kell kifizetniük.

A per célja, hogy „meghatározatlan összegű fogyasztói jogorvoslatot” és pénzbeli polgári jogi büntetést szerezzen, valamint tartós végzést érjen el, amely megtiltaná az Adobenak a rejtett díjak alkalmazását a lemondási szándék megakadályozására. Az Adobe ügyfelei számára egyelőre nem változik semmi, továbbra is a meglévő előfizetési feltételek és lemondási irányelvek érvényesek, és a vállalat előfizetés lemondására vonatkozó útmutatója is változatlan marad. Az ügyfeleknek így nem marad más, mint várniuk a per kimenetelére.