A kormány egy olyan szervezett bűnözői csoporttá vált, amely az illegális migráció szervezője.

Ezt az Ódor Lajos vezette ügyvezető kabinetről mondta a volt szlovák miniszterelnök, aki jelenleg a legnagyobb ellenzéki párt vezetője északi szomszédunkban. Robert Fico az illegális bevándorlók miatt kialakult „kritikus helyzetre” hivatkozva a határellenőrzés visszaállítását szorgalmazta Szlovákia és Magyarország között. 

A Smer-SD vezetője szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy ha a pozsonyi vezetés ennek a felhívásnak nem tesz eleget, akkor a többi ellenzéki párttal együtt rendkívüli parlamenti ülést indítványoznak egy ilyen országgyűlési határozat megszavazására.

Hogy sikerrel járna-e egy ilyen kezdeményezés, azt nem tudni, de tény, hogy az elmúlt időszakban más ellenzéki erők is bírálták az ügyvezető szlovák kormányt azért, mert szerintük nem tesz érdemi lépéseket a menekültek megállítására, Sőt, az ő megközelítésükben még támogatják is a hatóságok az illegális bevándorlást azzal, hogy olyan tartózkodási igazolásokat állítanak ki, amelyek lehetővé teszik a migránsok számára, hogy Szlovákiában maradjanak vagy szabadon tovább utazzanak más európai uniós országba.

Ezeket az igazolásokat a hatóságok olyan adatok alapján állítják ki, amelyeket a migránsok magukról közölnek, de az adatok valódiságát senki nem ellenőrzi

- fogalmazott Robert Fico. 

Azt azonban, hogy a szlovák ellenzék koránt sem egységes, jól mutatja, hogy a SMER szerdai sajtókonferenciáján a sajtónyilvánosság előtt esett egymásnak több magasrangú politikus. Az összecsapás előzménye az volt, hogy a legutóbb leváltott kormányfő hangosbeszélőn zavarta meg a rendezvényt.

Maffiózók vagytok mind, akik tönkretettétek Szlovákiát

- harsogta a megafonba Igor Matovič, aki a 2020-as választásokon győztes Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) párt elnökeként került a miniszterelnöki bársonyszékbe. 

Hogy elhallgattassák, Robert Kaliňák volt belügyminiszter megpróbálta elvenni tőle a mikrofont, de ebben az exminiszterelnök egy jól irányzott rúgással akadályozta meg. Ekkor a SMER egyik képviselőjelöltje sietett Kaliňák segítségére: Richard Glück ököllel többször arcon ütötte Matovičot. Az elfajult politikai csatározásnak végül a pozsonyi rendőrök vetettek véget, akik szétválasztották az ellenfeleket. 

A maffiázás annak szólt, hogy Kalinák 2018-ban azért kényszerült távozni a kormányból, mert Ján Kuciak oknyomozó újságíró kapcsolatot tárt fel közötte és egyes alvilági csoportok között. Hogy mennyire fejét találhatta a szöget, azt jól mutatja, hogy a cikkírót a leleplezés után hidegre tették ohne zsanér (teketóriázás nélkül) a jegyesével együtt. Erről idehaza Egy újságíró meggyilkolása címen rövid ideig mozifilm is látható volt. Kaliňák és később az egész Fico-kormány is ebbe az ügybe bukott bele.

Zuzana Caputová szlovák államfő eközben szerdán rágalmazási pert indított Robert Fico ellen, amit azzal indokolt, hogy a korábbi kormányfő folyamatosan hazugságokat terjeszt róla. Régóta állítja például, hogy a köztársasági elnök az Egyesült Államok ügynöke és a pozsonyi amerikai nagykövetségtől kap utasításokat. Fico összefüggésbe hozta az elnököt Soros György magyar származású amerikai befektető és tőzsdespekuláns tevékenységével is. 

Az államfő tisztában van vele, hogy közszereplőként az élesebb bírálatokat is köteles eltűrni. Azonban nem köteles tűrni a fokozódó nyilvános zaklatást és a teljesen alaptalan rágalmakat

- fogalmazott a szlovák köztársasági elnöki hivatal.

Caputová idén tavasszal már beharangozta, hogy feljelenti a SMER vezetőjét, miután az államfő és közeli hozzátartozói halálos fenyegetéseket kaptak. A szlovák elnök akkor azzal vádolta Ficót, hogy támadásaival nyilvános célponttá tette őt.

Szóval békésnek nem éppen mondható a szlovák közélet, és ahogy közelednek a két hét múlva esedékes választások, a helyzet egyre csak durvul. Fico nem zárta ki, hogy koalícióra lép a szélsőjobboldali Köztársaság párttal, ami 180 fokos fordulatot hozhat az ország politikájában.

Fotó: szlovák rendőrség