Tizenháromezer menekült hagyta el Ukrajnát csütörtökön

Magyarország területére csütörtökön összesen 13 859 ukrán menekült érkezett, ebből 7138 fő az ukrán–magyar, míg 6721 fő a román–magyar határszakaszon lépett be az országba – tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság.

A hatóságok adatai szerint a beléptetettek közül 57 személy részesült ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolásban, amely 30 napig érvényes. Az érintetteknek ezen időtartam alatt kell megkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság illetékes hivatalát, hogy a szükséges végleges okmányokat beszerezzék.

A menekülthullám hátterében álló konfliktus súlyosbodására utal, hogy a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) közelében lévő egyik külső sugárzásmérő állomás semmisült meg lövések és tűz következtében – számolt be a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ), amelyet az Unian ukrán hírügynökség szemlézett. Ez az esemény tovább csökkentette az állomás azon képességét, hogy vészhelyzet esetén észleljen és mérjen bármilyen radioaktív kibocsátást. Az elpusztult létesítmény az erőműtől mintegy 16 kilométerre délnyugatra található.