Észak-Korea rejtélyes építkezései a DMZ-ben

Észak-Korea hadserege titokzatos építkezéseket végez a demilitarizált övezetben (DMZ), amely a két Koreát választja el egymástól, a hétvégi jelentések szerint. A katonai források szerint az észak-koreaiak falakat emelnek, földet mozgatnak és utakat építenek a katonai demarkációs vonal (MDL) és az északi határvonal közötti területeken a DMZ-ben.

A Korea Times beszámolója szerint nem egyértelmű, hogy a tevékenységek célja egy hosszú fal felhúzása az MDL északi oldalán, vagy csupán különálló védelmi szerkezetek létrehozása. Ezen a héten mintegy 20 észak-koreai katona lépte át rövid időre a szárazföldi határt, mielőtt a déli hadsereg figyelmeztető lövései hatására visszatértek volna saját területükre. A határátlépés során a katonák munkaeszközöket, többek között ásókat és lapátokat vittek magukkal, ami felveti a kérdést, hogy az incidens összefüggésben állhat-e az építkezésekkel.

A két Koreát elválasztó határ menti feszültség a legutóbbi, Észak-Korea által indított ballonhadjárat miatt nőtt meg, amely során szeméttel teli ballonokat küldtek át a határon. A demilitarizált övezet, amely a koreai háború 1950-53-as fegyverszünete óta szolgál ütközőzónak a két ország között, most ismét a figyelem középpontjába került.