Lengyel légierő riasztása orosz aktivitás miatt és tragédia a fehérorosz határon

Az orosz nagy hatótávolságú csapásmérő erők ukrajnai tevékenysége következtében a lengyel légierő több vadászgépet is a levegőbe küldött. Az incidens során nem történt komolyabb esemény, de a régióban feszült a helyzet, miután egy lengyel katona életét vesztette a fehérorosz határon.

A lengyel Fegyveres Erők Műveleti Parancsnoksága (DO-RSZ) jelentése szerint jelentős mennyiségű orosz repülőgép, rakéta és drón hatolt be az ukrán légtérbe, és egyes eszközök olyan röppályát követtek, amely Lengyelországot is érinthette volna.

Elővigyázatosságból Lengyelország légiereje számos repülőgépet indított a lengyel légtér védelmére, és a lakosságot az ország délkeleti részén fokozott katonai aktivitásra figyelmeztették.

A DO-RSZ későbbi jelentése szerint a légierő hosszú és dolgos éjszakán van túl, de a lengyel légtérbe nem hatoltak be orosz katonai eszközök. Ukrajna területét azonban több megyében, köztük a lengyel határ mellett is, csapások érték.

A varsói jelentés alapján az orosz haderő cirkálórakétákat, drónokat és ballisztikus rakétákat vetett be Ukrajna ellen.

A régióban tovább növelte a feszültséget egy tragikus esemény, amikor életét vesztette egy lengyel katona, akit egy illegális bevándorló leszúrt Lengyelország és Fehéroroszország (Belarusz) határán. A katona május 28-án sebesült meg, amikor migránsok betörtek Belaruszból Lengyelországba az északkeleti határnál, és összecsaptak a határt védő katonákkal. A lengyel katonát a mellkasán szúrták meg, kórházba került, de néhány nappal később, június 6-án életét vesztette.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök mély együttérzését fejezte ki a katona halála miatt, hangsúlyozva, hogy a haza és a honfitársak nem fogják elfelejteni ezt az áldozatot.

Lengyelország korábban azzal vádolta Oroszországot és Fehéroroszországot, hogy „hibrid háborút” folytat Lengyelország ellen azáltal, hogy szándékosan migránsokat küld az ország határára. Válaszul 2022-ben 186 kilométer hosszú, 5,5 méter magas kerítést emelt a lengyel–fehérorosz határon.

A szélsőjobboldali, bevándorlásellenes ellenzék, mint az Új Remény nevű párt elnöke, Stanisław Tyszka, igyekszik előnyt kovácsolni a történtekből, hangsúlyozva, hogy a lengyel katonáknak és határőröknek joguk kell hogy legyen megvédeni magukat és lőni önvédelemből és határunk védelmében.