Dél-Korea K-pop zenével válaszol az észak-koreai szeméttel töltött léggömbökre

Dél-Korea a határra telepített hangosbeszélőkkel, amelyek K-pop zenét, híreket és propagandát sugároznak, válaszol az észak-koreaiak által küldött, szeméttel töltött léggömbökre. A dél-koreai hadsereg vasárnap jelentette be, hogy a hangosbeszélők non stop működésével reagálnak a két Koreát elválasztó határon átjuttatott ballonokra. A dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága szerint az észak-koreai léggömbök fokozzák a feszültséget a két ország között, ami a felfegyverzett határszakasz közelében végzetes következményekkel is járhat.

A dél-koreai elnöki hivatal egy hete jelentette be, hogy válaszul hangosbeszélőket telepítenek, és Észak-Koreát tették felelőssé a konfliktus esetleges eszkalációjáért. A katonai tisztviselők a pszichológiai hadviselés hatékony formájának tartják az adásokat, amelyek a világ híreit és K-pop zenét sugároznak. Észak-Korea május óta több ezer léggömböt küldött Dél-Korea felé, amelyek komoly károkat okoztak a déli országban.

A dél-koreai hatóságok felszólították a határmenti területen élőket, hogy ne érjenek hozzá a léggömbök tartalmához, és figyelmeztettek a zuhanó zsákok által okozott sérülésekre és károkra. A két ország jogilag a mai napig nem kötött békeszerződést, így technikailag több mint hetven éve hadban állnak egymással.

Észak-Korea a héten ismét léggömböket küldött a déli oldalra, amelyeket cigicsikkekkel, állatürülékkel és egyéb hulladékkal töltöttek meg. Dél-Korea válaszul K-pop zenét, a világ híreit, időjárási információkat és Észak-Koreát kritizáló szövegeket sugárzó hangszórókat üzemeltet. 2015-ben, amikor Dél-Korea hasonló módon válaszolt, Észak-Korea lövésekkel reagált, amelyekre Dél-Korea is viszonozta a tüzet, de szerencsére nem esett halálos áldozat.

Az egész helyzet onnan indult, hogy Észak-Korea azt állította, dél-koreai aktivisták léggömböket küldtek északra, amelyekben Észak-Korea-ellenes szóróanyagok, amerikai dollárok és K-pop zene voltak. Észak-Korea ezzel indokolta, hogy orsó- és fonálférges ruhadarabokat, cigicsikkeket, trágyát és szemetet küld vissza. Dél-Korea a válaszra válaszul felfüggesztette az Észak-Koreával kötött 2018-as megállapodást, amely a két ország közötti feszültség csökkentését szolgálta, és június elején hadgyakorlatot is tartottak a határ közelében.

A pszichológiai hadviselés egy teljesen új formáját vetette be a déli állam, hiszen nem csak propagandát és híreket, hanem K-popt is bömböltet északi szomszédja felé, amiért az folyamatosan szeméttel teletömött léggömböket küld át a határon. A léggömbökből lezuhanó szemét nem csak a környezetre lehet hatással, de embereket is megsebesíthet. Az viszont, hogy a K-pop hosszú távon milyen hatással lehet Északra, az még kérdéses.

: MTI : AP, BBC, MTI : AP, BBC