Észak-Korea folytatja a szemetes léggömbök küldözgetését

Észak-Korea több mint 300, szemeteszsákokkal megrakott léggömböt küldött át a Korea-közi határon, válaszul Dél-Korea propagandaadásainak újraindítására. A szöuli vezérkar jelentése szerint a léggömbök papírhulladékkal és műanyagokkal voltak megtömve, veszélyes anyagokat vagy trágyát azonban nem tartalmaztak.

Az észak-koreaiak tavasztól kezdve több mint 1600 léggömböt küldtek át, amelyek különféle hulladékokkal voltak megtöltve, köztük cigarettacsikkekkel, műanyaggal és állati ürülékkel, komoly károkat okozva Dél-Koreában. Észak-Korea május 28. óta tarol a hírekben a szemetes balloneregetéseivel.

Június elején Észak-Korea ígéretet tett arra, hogy befejezik a szemetes léggömbök átküldését, de ezt az ígéretet hamar megszegték. A dél-koreai hatóságok figyelmeztetik a határmenti lakosokat, hogy kerüljék a léggömbök tartalmának érintését, és hívják fel a figyelmet a zuhanó zsákok által okozott lehetséges sérülésekre és károkra.

Válaszként a dél-koreai elnöki hivatal bejelentette, hogy hangosbeszélőket telepítenek a határ környékére, amelyek Phenjan-ellenes propagandaadásokat szólaltatnak meg. Észak-Korea továbbra is provokációnak tekinti, hogy Szöul és az észak-koreai disszidens aktivisták az utóbbi években számtalan alkalommal küldtek észak felé Phenjan-ellenes röplapokat. Phenjan emellett kitart amellett, hogy amennyiben Szöul folytatja a "provokációkat", újabb szemeteszsákokat fog átküldeni a határon. (MTI)