Lengyel rendőrök kötelező fegyverviselése a fehérorosz határnál

A lengyel kormány kötelezővé tette a fegyverviselést a fehérorosz határon szolgáló rendőrök számára, miután egy bevándorló halálra késelt egy katonát. A Notes from Poland szerint a rendőrök korábban általában nem viseltek fegyvert, de a közelmúltban több támadás érte őket, és egy katona életét vesztette egy ilyen incidens során.

Több mint 250 rendőrt vezényeltek a lengyel-fehérorosz határra, hogy segítsék a katonák munkáját. A kormány a jövő héten tervezi lehetővé tenni, hogy a katonák önvédelemből is használhassák fegyvereiket a határnál.

Az incidens után Radoslaw Sikorski külügyminiszter követelte, hogy Fehéroroszország azonosítsa és adja ki a támadót. A lengyel kormány tiltakozó jegyzéket küldött Fehéroroszország varsói nagykövetségére, hogy Fehéroroszország állítsa le a hibrid támadásokat, amelyeket a lengyel vezetés nyomásként értelmezett.

A minszki külügyminisztérium szóvivője részvétét fejezte ki a meggyilkolt katona hozzátartozóinak az orosz állami médiában, és hangsúlyozta a rendezett érintkezések megújításának szükségességét a határon, hogy elkerülhetők legyenek a hasonló tragédiák. A szóvivő a lengyel felet okolta az érintkezés jelenlegi állapota miatt.

A hét elején kirobbant egy vita is, amikor kiderült, hogy két lengyel katonát hatáskörük túllépésével és mások életének veszélyeztetésével vádoltak, mert figyelmeztető lövéseket adtak le a határon épp átkelni próbáló bevándorlók felé.