Észak-koreai katonák vesztették életüket egy határ menti incidensben

Lövések hallatszottak a Koreai-félszigetet kettéválasztó demarkációs vonalon, amelynek következtében több észak-koreai katona aknára lépett és életét vesztette.

Az AFP hírügynökség jelentése szerint az esemény részletei egyelőre kevéssé ismertek, csupán annyi információ áll rendelkezésre, hogy az észak-koreai katonák veszélyesen megközelítették a dél-koreai állásokat. A dél-koreai fegyveres erők figyelmeztető lövéseket adtak le, mire az észak-koreaiak visszavonultak. E visszavonulás során léptek aknára, ami halálos következményekkel járt számukra.

A demarkációs vonal mindkét oldalát szigorú védelmi rendszerek, így többek között aknamezők is őrzik. Jelenleg feltételezések szerint az észak-koreai katonák saját aknamezőjükön szenvedtek balesetet, azonban ez az információ még nem kapott megerősítést.

A dél-koreai hadsereg vezérkara szerint a katonák nem szándékosan, hanem a demarkációs vonal közelében lévő taposóaknák felrobbanása miatt menekültek át a határ déli részére. Több tucat észak-koreai katona lépte át a két Koreát elválasztó katonai demarkációs vonalat, majd a dél-koreai határőrök figyelmeztető lövései nyomán visszatértek a határ északi oldalára.

Észak-Korea több hónapja igyekszik elbontani az országot Dél-Koreával összekötő utakat és vasúti útvonalakat, valamint Szöul értesülése szerint aknákat is telepít a területre. A dél-koreai egyesített vezérkar főnöke emellett figyelmeztetett arra is, hogy az észak-koreai hadsereg az utóbbi időben több, a határ megerősítésére irányuló munkába kezdett, amelynek egyik célja vélhetően észak-koreai katonák Dél-Koreába menekülésének megakadályozása.

A dél-koreai hadsereg úgy tudja, hogy április óta több észak-koreai katona halt meg aknarobbanás következtében. Június 9-én már történt a mostanihoz hasonló incidens, akkor mintegy 20 észak-koreai katona jutott át a két Koreát elválasztó demilitarizált övezeten, ám a dél-koreai oldalról érkező figyelmeztető lövések nyomán visszatértek észak-koreai területre.

Az 1950-től 1953-ig tartó koreai háború hivatalosan fegyverszüneti megállapodással és nem békeszerződéssel ért véget, így a két ország technikailag a mai napig hadban áll egymással. Az elmúlt hetekben Észak-Korea csaknem ezer hulladékkal, trágyával és egyéb dolgokkal megtöltött léggömböt küldött át Dél-Korea területére. A kellemetlen incidenst követően Dél-Korea felfüggesztette az Észak-Koreával 2018-ban kötött, a katonai feszültség enyhítéséről szóló megállapodás valamennyi pontját.