Délvidéki határ: A migrációs helyzet változásai

Bő fél évvel ezelőtt még a schengeni övezet határát jelentő magyar-szerb határszakaszon gyakoriak voltak az irreguláris migránsok próbálkozásai, azonban a helyzet jelentősen megváltozott. A határsértések száma drasztikusan csökkent, miután a szerb hatóságok is aktívan részt vettek az illegális migráció elleni küzdelemben.

Magyarország déli határszakaszán 2023 októberétől kezdődően jelentősen csökkent a határsértések száma, ami elsősorban a szerb hatóságok fokozott beavatkozásának köszönhető. A szerb közvélemény döntő része pozitívan fogadta a hatóságok fellépését, bár voltak, akik csupán ideiglenes intézkedésre gyanakodtak a decemberi előrehozott választások fényében.

A szerb rendőrség és csendőrség műveletei során több, migránsok által használt szálláshelyet is kiürítettek, és a helyi köztisztasági vállalatok, valamint önkéntesek eltakarították a szemetet. Horgoson például már napraforgóföld található az egykori táborhelyek helyén, és a helyi lakosok szerint január óta nem láttak migránsokat.

A Szabadka környéki erdősávokban azonban még mindig fellelhetők az embercsempészek által használt táborok maradványai. A csendőrség drónokat és kvadokat is bevetett a bázisok felszámolásakor, amelyeket valószínűleg katonai tapasztalattal rendelkező személyek építettek. A helyi lakosság többsége úgy véli, hogy az embercsempész bandák közötti leszámolások során többen vesztették életüket, mint amennyiről a hatóságok tudomást szereztek.

A magyar rendőrség adatai is megerősítik, hogy továbbra is érkeznek migránsok az erdőkbe, bár nem olyan intenzitással, mint korábban. A szerb hatóságok jelenléte azonban már nem érzékelhető a területen, ami aggodalomra ad okot a helyi lakosság körében. Attól tartanak, hogy hamarosan újra megtelhetnek a táborok az erdőkben.

A cikk szerzője Dobó Géza, a Migrációkutató Intézet munkatársa.