Ugyanazt a nyelvet beszéljük, mégis ugyanazzal a nyelvvel picit másképp érezzük az ízeket

- vallja Trucza Adorján László, a székelyudvarhelyi - igencsak egyedi gasztro kínálattal rendelkező - Páva Étterem tulajdonosa, a Taste of ötletgazdája. 

Arra a kérdésre, hogy miért “költözött” a Taste of a Gyimesközéplokra, Adorjánnak egyszerű a válasza: 

Olyan autentikus helyszín ez, ahol azt a pluszt amit a hely ad, kevés helyen kapná meg a megálmodott ötlet, egyszerűen ide kell jönni és a miértre azonnal választ kap itt bárki. 

Igaz is, A gyimesi skanzen és a Tatros patakának hosszú keskeny, dimbes- dombos kaszálókkal övezett völgye, már önmagában egy feledhetetlen élmény, és azt megtölteni ízekkel, illatokkal, hangokkal, óriási ötlet.   

Taste of ‘22
…hurutfőzés, báránybontás és a gyimesi töltött káposzta, kondérba főtt túrós puliszka és ez csak a bálna szeme, ahhoz képest, hogy már elsőre mekkorát szólt és milyen bő étel, ital kínálattal vágtak bele Truczáék 2022. októberében a gasztrofesztbe. 

Erdélyszerte szezonálisan, szinte minden településen rendeznek főzőversenyt, ahol aztán pityókát, málét s káposztát, meg a jó bárányt s az elmaradhatatlan desznyót az összes alkatrészével, mindent megfőznek, megesznek a hétszilvafás székelyek (kisnemesek kategóriájához tartozó, egyetlen telken gazdálkodó nemes - a szerk megjegyzése) leszármazottai, válogatott cigánylegények és az Anyaországból odavetődött ínyencek (nem összekeverendő a tápossal, tápos lévén a finnyás pesti székelyföldi megnevezése - a szerk.). A tavalyi élménybeszámolókból, újjáélesztett menük sorából és az újragondolt szakácskönyv bemutatása után borítékolható volt a siker és a folytatás. Főleg ilyen hitvallással:

Credo
A Taste of Transylvania Gasztrofesztivál nem más, mint néhány elszánt szakács, vendéglátós és helyi termelő közös álmának a megvalósulása. Céluk, hogy együtt nyissanak új fejezetet az erdélyi gasztronómiában. Azt szeretnénk, hogy Erdélyt, ezt a különleges és kissé eldugott tájat visszahelyezzük a nemzetközi gasztronómiai térképre - mondta Trucza Adorján lapunknak. 

Idén is a főcsapás  a háztáji
Itt nem lesz Julienre vágott poliptappancs reszelt fahéjas, vajon pirított gyömbérrel, és azok a kákabélű gasztrokibicek se nagyon látogassanak oda, akik a menzán szocializálódtak. Ehhez képest az erdő java, gombák, gyógynövények, a nem messzebb, mint a szomszéd faluban hizlalt portéka bizton lesz, és Örömfözdével várják a szakácsok az idelátogatókat.

Örömfőzés
Tudtommal, azzal ezidáig senki nem próbálkozott Európában legalábbis, hogy ötven séfet egy helyen, ugyanazon az időben megpörgessen. Az alapul szolgáló ötlet a négykezes vacsora… ugye, gyakran van olyan, hogy egy étterem vendégül lát egy séfet, aki az adott konyha császárával szinkronban szolgál fel, mi ennek mintájára így, 

az első európai százkezessel készülünk 

- mondja lelkesen Adorján. 

Te beállsz főzni, kérdem?

- Nem vagyok séf, bár tudok főzni, a barátaim közül némelyek állítják, nem is olyan rosszul, de nem feltétlenül tervezek főzni, nyilván, ha az én kettőm kell a százhoz, akkor az ott lesz.  

 

Nevekre vagyok kíváncsi… 
Mind az ötvenet most nem is tudnám felsorolni, csak párat innen - onnan kikapok, sértődés ne essék… a román húzónevek például az Alex Petricean - a román gasztro D'Artagnan-ja, Mihai Toader, a Soro Lume chéfje, Oana Coanta, Brassó Nagyasszonya, a magyarok közül elég, ha csak Tóth Szilárd, Koppány Levente, Veress István, aki egyébként az első erdélyi Michelin csillagos séf, Mizsei Jani, a MÁK Michelinese nevét bedobom a kalapba - mondja az ötletgazda. 

Testnek léleknek egyaránt
A csütörtök az szakmai nap lesz, lehet unalmas erről beszélni, nekünk fontos, mert ez a vendéglátósok és kiállítók találkozója, aztán a nagyközönségnek pénteken reggel nyitjuk kapuink és több mint 44 előadással, több tucat kiállítóval indítunk, a gyermekprogramokon át, a táncházig, rajzfilm vetítésekkel is várjuk az idelátogatókat - mondja Adorján és hozzáteszi, hogy a fesztivál egyik unikuma, hogy a faluból a skanzenbe vezető úton egy úgynevezett lótaxival (lovaszekerekkel) szállítják a fesztiválozókat, ezzel is bevonva és érdekeltté téve a helyieket is. 

Ilyen volt tavaly, reméljük idén se lesz különb: 

És megintcsak a fesztivál egy új kezdeményezésére, páratlan gyöngyszemére is felhívnám az olvasók figyelmét, az 1300 méteren lévő Champagne-bárra, ahova akár, elektromos kerékpárral biztosítanak feljutást, de van csapatszállító járgányunk is, vagy aki szeretne, az csak egyszerűen sétáljon fel. Egy ilyen gyönyörű környezetben és panorámában, pezsgőzni, szalonnát sütnin és zakuszkát enni - szerintem nem hétköznapi. 

Picula 
A fesztiválnak saját fizetőeszköze van, amit Gyimes Piculának kereszteltek. A zsetonokat 20 lejért, 1600 forintért vagy 4 euróért vásárolhatod meg, és egész vagy fél Piculával is fizethetsz a fesztivál árusainál. A picula, a koronaérték behozatala előtt forgalomban volt magyar és osztrák ezüst tíz krajcáros váltópénznek tréfás neve. A picula szó az olasz spicciolo szóból származik - szerk megj.

Gasztro vonat 
Az idei Taste of Transylvania gasztrofesztiválra egy különleges vonat indul, ahol négyfogásos fine dining vacsora garantálja, hogy az odalátogató már útközben ráhangolódhasson a hétvégi gasztroélményekre! A háló- és büfékocsikkal is rendelkező  menetrend szerinti Corona IC vonat szeptember 14-én indul 17:40-kor a Budapest Keleti pályaudvarról. A "resti" gasztrokalauza Wolf András, a Gundel corporate séfje, illetve mellette Bíró Lajos a Babkából a’la carte fogásokkal várja az éhes szájakat. A szervezők szorgalmazták az előrendeléseket, amelyben a Gundel étterem által kínált négyfogásos vacsora, welcome drink, és a fesztivál teljes idejére szóló belépőt is foglaltatik, ám biztosra veszem, ha éppen hátraslattyog valaki a büfékocsiba, az is ebben a gourmében részesülhet.