A Kőleves vendéglő és a maceszgombóc dicsérete

A Kőleves étterem egy igazán szerethető hely, ahol nem csak az ételek kifogástalan minősége, hanem a bájosan otthonos design és a tudatos tervezői gondoskodás is hozzájárul az élvezetes étkezési élményhez.

A Kőleves a bulinegyed egyik főutcájában helyezkedik el, elegáns távolságtartással a környék hagyományaitól, és figyelembe veszi a közel-keleti kulináris divatot is. Az étlapon hagyományos magyar és zsidó fogások mellett vegán és vegetáriánus ételek is szerepelnek, valamint közel-keleti fúziós kompozíciók is megtalálhatók.

A vendéglő árnyas kertje, ahol a város zajától elszigetelve lehet étkezni, ritka kincsnek számít a nyüzsgő fővárosban. A hely hangulatát a madárfütty, a bicegő székek, a kedves fiatal felszolgálók és a déli harangszóra benépesedő kerthelyiség is meghatározza.

A gulyásleves minősége azonban nem éri el a kívánt szintet, a zöldségek túlfőttek és édeskés ízt kölcsönöznek a levesnek. Hiányzik belőle a frissességet adó zöldszórást, ami feldobhatná az ízvilágot.

A maceszgombócleves viszont kiemelkedik, a város talán legjobb maceszgombóca található benne, amely illatozik a gyömbértől, puha és kellően darabos.

A hortobágyi tekercs előételként az ázsiai tavaszi tekercs és a palacsinta fúziójaként jelenik meg, de a töltelék szaftossága és a mártás ízvilága nem teljesen meggyőző.

A padlizsántempura, karalábé miso és pisztácia vegán fogás ötlete jó, de a megvalósításban van még hová fejlődni. A padlizsán tempurálása nem sikerült tökéletesen, és a karalábé főzelék is több karakterességet igényelne.

A tőkehal roston, karfiol steakkel és romesco mártással egy nagyvonalú és korszerű fogás, ahol a mártás különösen ízletes. A tőkehal megfelelően készült, de a karfiolrózsák nem érték el a kívánt állagot.

Összességében a Kőleves vendéglő barátságos és őszinte szeretettel fogadja vendégeit, és bár a kulináris elképzelés biztató, még szükség van némi pontosságra és konyhai szigorra a megcélzott minőség eléréséhez. A maceszgombócot azonban mindenképpen érdemes kipróbálni.

Pierre gasztroesztéta írása alapján.