A magas szervízdíjak magyarázata

A vendéglátóiparban alkalmazott szervízdíj nem csupán egy plusz költség a fogyasztóknak, hanem a munkaerő hitelképességének és normális életszínvonalának biztosítása is egyben – magyarázza Zsidai Roy az Economxnek. A Zsidai Group tulajdonosa szerint a szervízdíj és a borravaló két különböző dolog, és a szervízdíjat 100 százalékban bérként fizetik ki.

A hazai vendéglátás nehézségei között szerepel a munkaerő kivándorlása, az infláció és a külföldi vendégek hiánya. Zsidai szerint a vendéglátás minősége javul, de a szektor még mindig a '90-es évek mélypontjáról emelkedik fel. A Zsidai Csoportnál kiemelt figyelmet fordítanak a generációk közötti kommunikációra és kapcsolatra, hogy megértsék az új generáció igényeit és elvárásait.

A szervízdíj a vendéglátásban kialakult konstrukció, amely a magas munkaerőigény és a nemzetközi versenyképesség miatt jött létre. A szervízdíjra alacsonyabb munkabér terhek vonatkoznak, és a vendéglátóhelyek jelentős részénél alkalmazzák. Zsidai hangsúlyozza, hogy a szervízdíj lehetővé teszi a személyzet számára a hitelképességet és a normális életszínvonalat.

A borravalóval szemben, amely az elégedettség kifejezése és amit a kollégák gyakran megosztanak egymás között, a szervízdíj a szolgáltatás díja, amelyet a számla végére szoktak tenni. A vendégek 30 százaléka eltűnt a pandémia óta, ami jelentős visszaesést jelent a vendéglátás számára. Zsidai szerint a vendégszám-visszaesés oka a nemzetközi helyzet és a magas infláció.

A hazai vendéglátás fejlődésének egyik akadálya, hogy sokaknak egyszerűen nincs pénzük étterembe járni. Zsidai szerint a gasztronómia nem csupán táplálkozás, hanem a kultúra és a társasági élet fontos része. A gazdasági helyzet javulásával az étterembe és pékségbe járás is fejlődött, de a magas infláció ezt a tendenciát megakasztotta.

Végül Zsidai megosztja, hogy a magyarok ízlése nem tér el jelentősen más nemzetekétől, és hogy a saját konyha mellett az olasz és a kínai konyha a legnépszerűbb. A kínai konyha népszerűségét az elérhető árú kínai büfék magyarázzák, míg Nagy-Britanniában az indiai konyha vezet, ami a korábbi gyarmati kapcsolatoknak és a jelentős indiai származású lakosságnak köszönhető.