Segítséget kért Orbán Viktortól Volodimir Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Orbán Viktor magyar miniszterelnök segítségét kérte, hogy szervezzen neki egy telefonhívást Donald Trump volt amerikai elnökkel. Pányi Szabolcs, a VSquare magyar oknyomozó újságírója szerint Zelenszkij Orbán Viktor kijevi látogatása során tette meg ezt a kérést. A magyar miniszterelnök július 2-án járt Ukrajnában, majd július 11-én találkozott Trumppal, aki újra elindul az amerikai elnöki székért.

Egy másik forrás szerint "lehet, hogy történt ilyen", ami abból következik, hogy Zelenszkij és Trump nyolc nappal Orbán látogatása után beszéltek telefonon. Nem világos azonban, hogy Trump a telefonbeszélgetést Orbán kérésére bonyolította-e le, mivel Boris Johnson volt brit miniszterelnök és Andrzej Duda lengyel elnök is próbálkozott közvetíteni közöttük.

Zelenszkij célja az, hogy jó kapcsolatot építsen ki Trump-pal, mivel attól tart, hogy a republikánus politikus, ha ismét elnök lesz, megvonhatja Ukrajna támogatását. Az ukrán elnök a fegyverszállítmányok növelésével és csökkentésével szeretné tárgyalóasztalhoz ültetni magát és Putyint, de Ukrajna egyelőre nem hajlandó tárgyalni Oroszországgal, Moszkva pedig nem akar békét kötni területnyereség nélkül.

A VSquare szerint az orosz hírszerzés terjesztheti azt az álhírt, hogy Ukrajna merényletet készített elő Orbán Viktor ellen. Ezt egy Demokrata.hu-t klónozó weboldal állította, amely mögött az ATP28 névvel illetett hekkercsoport állhat, amit a szakértői közmegegyezés szerint az orosz katonai felderítés, a GRU irányít. A Demokrata.net által terjesztett szöveget több nyelven is közölték, és egy hangfelvételt is közzétettek, amelyen állítólagos merénylettervről beszélnek.

A Demokrata.net már nem elérhető, de az oldal archiválva megtekinthető. Bencsik András, a valódi Demokrata.hu főszerkesztője szerint az állítás teljesen hamis, és senki nem készített elő merényletet Orbán ellen. A VSquare forrásai szerint az oroszok állhatnak a dezinformáció mögött. A valódi újságokra kísértetiesen hasonlító klónoldalak létrehozása az orosz propaganda tipikus módszere, amellyel nem csak Európában, de az Egyesült Államokban is rendszeresen terjesztenek álhíreket. Hasonló módon kapott szárnyra nemrég az a híresztelés, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felesége egy 1,8 milliárd forintos Bugattira adott le megrendelést, az álhírt akkor több magyar lap is átvette.