Ukrajna megkapja az első másfél milliárd eurónyi orosz pénzt

Az Európai Unió pénteken átutalja Ukrajnának a befagyasztott orosz állami vagyonból származó bevételek első részletét, másfél milliárd eurót, védelmi és újjáépítési célokra.

Az Európai Bizottság bejelentése szerint az összeg Ukrajna és Európa biztonságosabbá tételére szolgál. Ursula von der Leyen szerint a Kreml-vagyon felhasználásának legjobb üzenete, ha ezt az összeget erre a célra fordítják. Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint az összeg valódi segítséget nyújt majd Ukrajnának, mégpedig helyben, lehetővé téve a kijevi kormánynak, hogy elsődleges fontosságú katonai eszközöket, például légvédelmi berendezéseket vásároljon.

Az Európai Bizottság tájékoztatása alapján az Euroclear nemzetközi alapmegőrző intézet bocsátotta az összeget a Bizottság rendelkezésére július 23-án. Az összeget az Európai Békekeret (EPF) és az Ukrajna-eszköz égisze alatt utalják át az EU által működtetett, Ukrajnának nyújtott katonai segélyalapnak. A befagyasztott orosz vagyon túlnyomó többsége Belgiumban van, és az Euroclear kezeli.

Az orosz jegybank pénzeszközeit az ukrajnai háború miatt kirótt uniós szankciók részeként fagyasztották be. Az uniós tagállamok már februárban megtették az első lépéseket a vonatkozó jogszabályok elfogadásával, amelyek szabályozzák, hogy az orosz központi bank vagyonának őrzéséből fakadó rendkívüli hozamokat elkülönítve kell vezetni. Az Európai Bizottság szerint mintegy 210 milliárd euró orosz vagyont fagyasztottak be az EU-ban.

Az Európai Bizottság pénteki közleménye szerint Ukrajna mától férhet hozzá a lefoglalt orosz vagyoni eszközökből származó bevételek első, 1,55 milliárd eurós részletéhez. A pénzt az EU az Európai Békekereten és az Ukrajna-eszközön keresztül folyósítja Ukrajnának, hogy támogassa az ország katonai képességeit és újjáépítését. A lefoglalt orosz központi bank vagyoni eszközeinek lefoglalását az Ukrajna elleni támadás miatt Oroszország ellen elfogadott uniós szankciókkal kezdték meg. Nem magát a vagyont, hanem a kamatokból származó bevételeket használják fel, mert ezek az alapmegőrzők tulajdonában vannak.

Az Euronews beszámolója szerint a pénzügyi támogatás 90 százaléka abban segít, hogy Kijev több fegyvert, lőszert és légvédelmi rendszert vásároljon, amelyre az országnak sürgősen szüksége van az orosz csapatok előretörésének megállításához. A fennmaradó 10 százalék az újjáépítési erőfeszítésekhez járul hozzá, különösen az energetikai infrastruktúrához, amelyet súlyosan megrongáltak az orosz csapások.

Júniusban döntöttek arról, hogyan használják fel a pénzt. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter akkor megerősítette, hogy a lefoglalt orosz vagyonból nyert bevételből – a békekereten és az Ukrajna-eszközön keresztül – 1,4 milliárd eurót fognak felhasználni ukrajnai fegyverszállításokra, bár a magyar kormány ezzel nem ért egyet. A miniszter szégyentelen szabályáthágásnak nevezte az esetet, és a brüsszeli „európai uniós jogi csapatuk” vizsgálja, hogy milyen lépést tehet a kormány. Azóta nem jelentettek be ilyen lépéseket. A magyar kormány korábban egyet nem értését fejezte ki az uniós döntéssel kapcsolatban, de vétózni nem tudott.

A következő átutalásra 2025 márciusában kerül sor az Európai Bizottság közlése szerint.