Ukrajna olajszállítási korlátozása és a magyar reakciók

Magyarország és Szlovákia nem szembesül közvetlen problémával az ukrán kőolajszállítási korlátozások miatt, de a helyzet változása üzemanyaghiányhoz vezethet.

Az Európai Bizottság illetékes szóvivője, Olof Gill szerint nem áll fenn probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre, mivel mindkét országnak 90 napos tartaléka van. A szóvivő hozzátette, hogy az Európai Bizottság jelenleg is elemzi a helyzetet, és döntést hoz majd, amikor minden tény és vonatkozó információ rendelkezésre áll.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint azonban, ha a jelenlegi helyzet nem változik, akkor szeptemberig üzemanyaghiány alakulhat ki. Gulyás úgy véli, hogy Ukrajna a kőolajszállítás blokkolásával zsarolja Magyarországot és Szlovákiát a békepárti álláspontjuk miatt. Hozzátette, hogy Magyarország nem fogja viszontzsarolni Ukrajnát, annak ellenére, hogy Ukrajna Magyarországról importálja a legtöbb áramot és rengeteg ukránnak nyújt menedéket.

Bóka János, európai uniós ügyekért felelős miniszter szerint Magyarország és Szlovákia jogosan kezdeményezhet konzultációt az Európai Bizottságnál, mivel véleményük szerint Ukrajna megsértette az EU-s társulási szerződés szabályait. Amennyiben a konzultáció nem vezet eredményre, Magyarország fenntartja a további lépések jogát, beleértve a választott bíróságra vitel lehetőségét is.

Gulyás Gergely a migráció ügyében hozott európai uniós bírósági döntést is kommentálta, kijelentve, hogy a bíróság elfogult és ellenszenvet érez Magyarországgal szemben. A miniszter szerint tűrhetetlen, hogy Magyarországot azért bírságolták meg, mert megvédi a külső határait, és ebben az ügyben szeretne megállapodni az Európai Bizottsággal. Bóka János és Pintér Sándor belügyminiszter kapott mandátumot a tárgyalásra, és gyors megállapodásra törekednek, mert ha Brüsszel a határok megnyitását akarja kierőszakolni, akkor migránsok százezrei indulhatnak meg Ausztria és Németország felé.

A Kormányinfón elhangzott, hogy a Lukoil után a többi orosz olajszállító tevékenységét is korlátozhatják az ukránok egy lapértesülés szerint. Gulyás Gergely a felvetésre úgy reagált, hogy Magyarország tárolókapacitása jelentős, azon országok közé tartozunk az EU-ban, amelyeknek a legtöbb tartalékuk van baj esetére. Egyelőre azonban a Barátság működik, de ha Magyarország nem kap kőolajat, akkor mi sem tudunk szállítani Ukrajnának.

Az Index kérdésére, hogy hány százalékát adja a Lukoil beszállítása a Molnál felhasznált összmennyiségnek, Gulyás Gergely nem tudott pontos arányt mondani, 50 százalékosra tette. Bóka János elmondta, Ukrajnának nemzetközi kötelezettsége, hogy átengedje a most leállított kőolajszállítmányokat az országán. Magyarországnak nem a kőolaj pótlásán kellene törnie a fejét, hanem rámutatnia arra, hogy Kijev megszegi nemzetközi vállalásait, és ezzel hoz kínos helyzetbe több uniós államot.

Erősödő uniós viták

A Patrióták Európáért frakció vezetői posztjának elutasítása miatt bíróságra vihető ügy, és a magyar uniós elnökséget kísérő bírálatok is szóba kerültek a Kormányinfón. Bóka János szerint a magyar elnökség első szakasza eredményesen zárult le, eddig 30 hivatalos eseményt szerveztek Budapesten és Brüsszelben a magyar soros elnökség keretében. Komoly sikernek tartja, hogy az európai védelmiipari munkacsoportot állandó csoporttá tudták tenni Magyarország a soros elnökég során. A munka további része augusztus végén folytatódik majd, informális külügyminiszteri üléssel, illetve az általános ügyek kérdéseiről egyeztetnek majd a szakminiszterek. November 7-én lesz a következő csúcstalálkozója az Európai Politikai Közösségnek Budapesten, másnap pedig informális európai tanácsülés jön, amelyen a tervek szerint az új EU-s versenyképességi paktumot is elfogadhatják.

Az új magyar uniós biztos személyéről csak annyit tudtunk meg, hogy az Európai Bizottság elnökétől már megérkezett Budapestre a biztosi felkérés, a jelölés határideje augusztus vége. A biztos személyére „kellő időben” a kormányfő, Orbán Viktor fog javaslatot tenni.

Egymilliárdos hitel Kínából

Gulyás Gergely megkapta a kérdést, mi szükség volt a kínai gigahitelre, de ezt azzal hárította el, hogy bár ez joggal tart számot közérdeklődésre, a részletekről és így a kamatszintről is a Pénzügyminisztériumnak kell tájékoztatást adni. A pénzt egyébként infrastruktúrára fordítják, és Gulyás szerint ez normális ügymenet, az állam vesz fel hiteleket és vissza is fizet hiteleket. Cáfolta, hogy a blokkolt uniós források miatt volt erre szükség, mint mondta, Magyarországnak az a jó, ha kiegyensúlyozottak a kapcsolatai és a hitelfelvételei is a konnektivitás jegyében.

A Kormányinfón szóba került még, hogy:

  • nőtt a felsőoktatásba felvettek szám, sokan 30 évnél idősebbek, azaz munka mellett is tanulnak. Vitályos Eszter szerint voltak anomáliák a pontszámításoknál, ez ügyben panasszal kell fordulni az Oktatási Hivatalhoz.
  • A speciális adózók számára könnyebb lesz családtámogatáshoz jutni, ez elsősorban a mezőgazdasági őstermelőket és katásokat érinti.
  • Jelenleg nincs napirenden a családtámogatási rendszer további bővítése.
  • Az elmúlt néhány hétben több mint másfél milliárd forintért valósultak meg beruházások az országban.

(Borítókép: Vitályos Eszter, Bóka János és Gulyás Gergely. Fotó: Peter Papajcsik / Index)