Kormányinfó rendkívüli időpontban

Ma reggel 9-kor tartottak kormányinfót, amelyen Vitályos Eszter kormányszóvivő, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter is részt vett. Az esemény különlegessége, hogy a kormányinfókat jellemzően csütörtökön rendezik, azonban a kormány most rendkívüli időpontban, pénteki ülés után tartotta meg a tájékoztatót.

A kormányinfók hagyományosan a kormány szerdai üléseit követő napon kerülnek megrendezésre, így a mai tájékoztató különleges jelentőséggel bírhat. Bóka János részvétele alapján feltételezhető, hogy az uniós elnökség aktuális kérdései kerültek napirendre, beleértve az EU külügyi főképviselőjének döntését, miszerint augusztus végére Brüsszelbe hívja össze a külügy- és védelmi miniszterek informális ülését, amit hagyományosan az elnökséget betöltő országban tartanak.

A tájékoztatón valószínűleg szóba került a tavasszal felvett kínai hitel, az uniós források kérdése, valamint a Lukoil-ügy is. Emellett a Magyar Államra kirótt napi 1 millió eurós menekültügyi bírság, az ukrán Lukoil-blokád megoldásai, valamint az Európai Parlament megalakulása és más, Magyarországot érintő európai ügyek is napirenden voltak. Az esemény élő közvetítését a hvg.hu biztosította.