Ötkarikás mítoszok és a füstmentes jövő

A párizsi olimpiai játékok szervezői ígéretet tettek a környezeti hatások minimalizálására, és törekednek a füstmentességre. De vajon sikerül-e nekik megvalósítaniuk ezt a célt?

A párizsi játékok szervezői elkötelezték magukat amellett, hogy a környezeti hatásokat a lehető legkisebbre csökkentik. A 2012-es londoni és 2016-os riói játékokhoz képest a szén-dioxid-kibocsátást a felére tervezik csökkenteni, többek között megújuló energiák felhasználásával, mobil lelátók és energiahatékony épületek alkalmazásával.

Az olimpiák történetében először az 1988-as téli játékokon jelent meg a füstmentesség törekvése, és a párizsi rendezvény teljes egészében füstmentes lesz. Az olimpiai lángot is a régi görögöktől ellesett zöld megoldással, a Nap sugaraival gyújtják meg.

A füstmentes termékek aeroszolja nem tartalmaz kátrányt, mivel az égés nélkül működő technológiák használata során nem keletkezik égés, füst, így kátrány sem. A káros anyagok száma jelentősen alacsonyabb, mint a cigarettafüstben, de a teljes mértékű károsanyag-mentesség csak a dohányzás abbahagyásával érhető el.

A dohányzással összefüggő megbetegedések fő okozója a füst, nem pedig a nikotin, amely bár erős függőséget okoz és számos negatív hatással bír, mégsem felelős a legtöbb egészségügyi ártalomért. A leszokás a legjobb megoldás, és már az első napjától pozitív egészségügyi változásokat eredményez.

Ha valaki mégsem tud leszokni, érdemes tájékozódni az ártalomcsökkentés lehetőségeiről, mivel léteznek olyan füstmentes alternatívák, amelyek lényegesen alacsonyabb károsanyag-kitettséggel járnak, feltéve, hogy a cigarettázást nem folytatják párhuzamosan.

Az olimpiai lángot Párizsban az amerikai rapper, Snoop Dogg fogja az utolsó szakaszon vinni, és az NBC különleges tudósítójaként dolgozik majd az olimpián a következő napokban. Korábban is volt már példa arra, hogy rapperek vitték az olimpiai lángot, mint például Puff Daddy 2004-ben Athénban, és Dizzee Rascal 2012-ben Londonban.

Azonban nem minden tökéletes a párizsi olimpián. Az angol sportolók panaszkodnak az olimpiai faluban kínált élelmiszerek minőségére, amelyeket korábban Michelin-csillagos minőségűnek ígértek. Az angolok panaszaik mellett arról számoltak be, hogy gyakran nyers húst kaptak, ami aggodalomra ad okot. A magyar küldöttség tagjai, köztük Lékai Máté is, élelmiszerhiányról számoltak be, ami azt jelentette, hogy este 9 óra körül már nem jutott nekik vacsora. A Team GB vezérigazgatója, Andy Anson szerint a helyzet annyira súlyos, hogy újabb szakácsot küldenek Párizsba, hogy a sportolóik megfelelő minőségű ételekhez jussanak.

A mítoszok kényelmes támaszt nyújthatnak, de az egészségünkkel kapcsolatos döntéseket mindig a tények ismeretében kell meghoznunk.