Műtéti körülmények és egészségügyi viták Magyarországon

A budapesti János Kórház ortopéd traumatológiai osztályának két hétre el kellett halasztania a műtéteket a légkondicionáló rendszer meghibásodása miatt, ami miatt a műtők hőmérséklete 30 Celsius-fok fölé emelkedett. Kulja András, a Tisza Párt EP-képviselője és orvos, Kásler Miklós egykori emberierőforrás-miniszter kijelentéseire reagálva hangsúlyozta, hogy a magas hőmérséklet veszélyezteti a pácienseket és növeli a fertőzések kockázatát.

A János Kórházban a légkondicionáló rendszer meghibásodása miatt kellett elhalasztani a műtéteket, mivel a hőmérséklet túllépte a 30 Celsius-fokot. A Közbeszerzési és Ellátási Igazgatóság azonnal megkezdte a javításokat, azonban az RTL jelentése szerint a probléma továbbra is fennáll. Egy páciens szerint a vizsgálatok szeptemberig, vagy amíg a légkondicionáló rendszert meg nem javítják, szünetelnek. Takács Péter egészségügyi államtitkár elmondta, hogy az ország 600-nál is több műtőjének csak egy töredékét érintette a probléma.

Kásler Miklós emlékeztetett arra, hogy 30 évvel ezelőtt 50 fokos műtőkben is lehetett operálni. Kulja András azonban ellentmond Kásler szavainak, hangsúlyozva, hogy a nemzetközi ajánlások szerint a műtő hőmérséklete nem haladhatja meg a 25 Celsius-fokot. Kulja szerint a magas hőmérséklet felborítja a test hőszabályozását és növeli a fertőzések kockázatát. Továbbá kifogásolja, hogy Kásler szavai ellentétesek Semmelweis Ignác munkásságával, és említi, hogy Kásler a hálapénz virágkorában dolgozott, amikor a műtétek száma és a hálapénz fontosabb volt a sikeres műtétekkel szemben. Kulja hangsúlyozza a páciensek túlélésének fontosságát az extrém hőmérsékletek melletti működési képesség helyett.