Letartóztatták az orosz védelmi tárca volt második emberét

Korrupció vádjával letartóztatták Dmitrij Bulgakovot, az orosz védelmi minisztérium volt helyettes vezetőjét, aki a moszkvai Lefortovo börtönbe került.

Dmitrij Bulgakov, aki közel 15 éven át volt felelős a katonai logisztikáért, 2022 szeptemberében került leváltásra. Őt tették felelőssé az orosz hadsereg ellátási problémáiért az ukrajnai háború kezdeti szakaszában. Bulgakov számos magas presztízsű katonai és civil kitüntetés tulajdonosa, többek között az Oroszország Hőse érdemrendet is megkapta. Az FSZB pénteken vette őrizetbe, és a hírhedt Lefortovo börtönbe szállították.

Az orosz katonai vezetők elleni tisztogatás nem új jelenség, hiszen áprilisban Timur Ivanovot, egy másik volt védelmiminiszter-helyettest tartóztattak le, majd további tisztek kerültek vád alá korrupció miatt. Vlagyimir Putyin májusban menesztette Szergej Sojgu védelmi minisztert is, helyére Andrej Belusovot nevezve ki.

A Guardian értékelése szerint a letartóztatások célja a korrupció csökkentése a védelmi minisztériumban, valamint a hadiipari kibocsátás optimalizálása egy hosszabb távú konfliktusra való felkészülés érdekében. A fejlemények a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) befolyásának növekedését is jelzik.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint azonban nem kampányról, hanem a védelmi minisztériumban folyamatosan zajló munka eredményéről van szó. A megfigyelők szerint Putyin a hosszú távú ukrajnai konfliktusra készül, amelyet jelentős mértékben az ipari termelés határozhat meg.